orasasti plodovi i semenke 194

Orašasti plodovi i semenke

Grickalice za dobro raspoloženje

Istraživali smo koje namirnice podižu energiju i podstiču dobro raspoloženje i otkrili zanimljive i korisne detalje o njihovoj upotrebi i lekovitim svojstvima…

 Orašasti plodovi su najvredniji izvor minerala poput: bakra, magnezijuma, selena. Semenke sadrže veliki procenat fosfora, koji se nalazi i u ribljem mesu. Semenke i orašasti plodovi sadrže određene omega 3 masne kiseline, koje poboljšavaju rad dobrog holesterola i štite srce, i one su svakako neophodne za pravilno funkcionisanje našeg organizma.

 Pored upotrebe orašastih plodova u kolačima i kao dodatak raznim specijalitetima, trebalo bi ove male „bogove“ uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

 Lešnik je prava mala, energetska bomba. U sebi sadrži vitamine E i B, tako da se često koristi u pripremi čaja. Pored vitamina, sadrži i minerale: gvožđe, kalijum i kalcijum.

 Orah pre svega, pročišćava našu krv. Jezgro oraha sadrži 60% ulja, 15% belančevina i 15% ugljenih hidrata. Koristi se za pripremu čajeva, a njegova lekovita svojstva su neprocenjiva: jača vid, leči plućne bolesti, koristi se protiv crevnih parazita.

Poreklom iz Azije, badem je zbog velikog sadržaja vitamina B, često zastupljen u kozmetici. Koristi se za normalizaciju pritiska, bolesti creva. U sebi sadrži veliki procenat lipida čak 50%, kao i minerale poput kalcijuma, fosfora i gvožđa.

 Semenke lana imaju antikancerogeno svojstvo. Pomaže pri lečenju astme, hroničnog kašlja, preventivno deluje na pojavu visokog holesterola i moždanog udara. Bogat je omega3 masnim kiselinama.

 Semenke suncokreta sadrže visoki procenat fosfora. Izvrstan su izvor vitamina poput E, B1 i B5. Preporučuje se redovno uzimanje semenki suncokreta, posebno osobama koje imaju suvu kožu, jer zbog prisustva masnih kiselina i vitamina, koža postaje vlažna i obnovljena.

 Umesto pereca i ostalih slanih grickalica, češće koristite orašaste plodove i žitarice. Potražite ih u prodavnicama zdrave hrane ili u bolje snabdevenim marketima.

Primetićete, konzumiranjem naših malih prijatelja bićete vedriji, raspoloženiji i u svakom slučaju zdraviji.

 foto: Tijana Janković