Gran Cratere Vulcano

Vulkan stvorio ostrvo

Podmorski vulkan svojim delovanjem počeo je da stvara najmlađe ostrvo u Evropi. Velike količine pepela i gasova talože se na morskom dnu te formiraju izbočinu za koju naučnici smatraju da će vremenom postati još jedno od Kanarskih ostrva.

Kako mediji prenose, ova aktivnost je zabeležena još prošle godine, kada su stanovnici počeli da osećaju posledice vulkanske aktivnosti. Kako su sva Kanarska ostrva nastala baš na ovaj način, smatra se da je ovaj proces samo nastavak prirodnih akcija koje se dešavaju od uvek.

Novonastalo ostrvo nalaziće se pet kilometara južno od El Hijera, najmanjeg od sedam ostrva i na oko sto kilometara od kanarskog najnaseljenijeg ostrva Tenerife.

Iako se naučnici raduju ovoj pojavi, stanovnici kanarskih ostrva su očajni. Kažu da im ovaj prirodni fenomen ometa normalan život, kao i izvore prihoda. Kako stanovništvo mahom živi od ribarenja i turizma, izlazak na more im je često ograničen.

Vulkan ima svoj ritam. On sa vremena na vreme izbacuje velike količine pepela i vrele lave koja se postepeno hladi. Dok je proces u toku, život u moru se zaustavlja. Smatra se da je on poguban za sav živi svet u vodi. Meštani kažu da je prizor na tom području kao u filmovima strave i užasa. Nema života u vodi. Po površini plutaju samo mrtve ribe.

Vulkan je ubio čitavu regiju svojim delovanjem. Smatra se da je to veliki gubitak i za špansku ekonomiju. Škole ronjenja su zatvorene, nema turista ni ribara.

Kako sebe smatraju potomcima Atlantiđana, lokalno stanovništvo strahuje da bi nova apokalipsa mogla da se dogodi i u ovom veku. Ako ih nedotuče vulkanska lava, lako je moguće da će potpuno ekonomski potonuti!

 foto:wiki