dnk dna

Godina DNK – 2013.

Šezdeset godina od otkrića DNK

U ovoj godini naučnici obeležavaju jedan veoma značajan jubiljej – šezdeset godina od pronalaska DNK. Kako sve počelo i šta sve možemo o tome da saznamo?

Muškarce i žene privlače partneri po mirisu koji im govori da privlačna osoba ima različiti imunski sistem od njih. Da li ste znali da je ljudski genom 98 odsto sličan genomu šimpanze? Tako gledano, dva čoveka imaju 99, 5 odsto sličnosti. Ovo su samo neke od zanimljivosti koje su nam dostupne zahvaljujući otkriću i ozbiljnom radu naučnika u istraživanju DNK.

Naučnici Džejms D. Votson i Fransis Kirk otkrili su strukturu DNK pre šezdeset godina, tačnije 1953. godine. Svojim otkrićem pomogli su rađanje molekularne biologije.

Njihov rad na otkrivanju strukture DNK, kao i doprinos naučnika Maurisa Vilkinsa, doneo im je zajedničku Nobelovu nagradu 1962. godine – tri naučnika delila su ovu nagradu.

Povodom “dijamantskog” jubileja ovog veoma značajnog naučnog otkrića, 2013. godina biće obeležena kao Godina DNK. Ovaj jubilej biće slavljen kako širom sveta tako i kod nas.

Fridrih Majzer prvi je izolovao DNK još daleke 1869. godine. On ga je zapravo prvi otkrio, ali su Votson i Kirk bili ti koji su obelodanili njegovu strukturu, par decenija kasnije. Naime, oni su otkrili da je DNK u obliku duplog heliksa – spirale.

Ukoliko vas interesuje da saznate više o čudesnom svetu DNK, posetite ciklus predavanja, koja organizuju Biblioteka grada Beograda i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo, četvrtkom od 19h u Rimskoj dvorani Biblioteke grada.

Ovog četvrtka, 28. februara biće održano predavanje “DNK pod stresom”. Predavnja četvrkom organizovana su i tokom marta. Detalje o ciklusu predavanja možete pronaći na Fejsbuk strani Biblioteke grada Beograda.

foto:  renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net