detelina sa četiri lista

Detelina sa četiri lista

Njeno značenje u narodu

Pripremila Janja Rešćanski

„Ko pronađe detelinu sa četiri listića, postaće srećan!” Ovo tumačenje deteline kao simbola sreće poznato je na samo Srbima i narodima na ovim prostorima, nego i drugim kulturama sveta, a pogotovo Anglosaksoncima. Koliko ima istine, a koliko sujeverja u ovome?

Smatra se da su još Druidi, keltski sveštenici verovali u čarobno svojstvo deteline sa četiri lista. Smatrali su da svako ko pronađe ovu retku pojavu, dobija natprirodnu moć da vidi zla bića, duhove, demone, veštice i đavole, pa samim tim, lakše će ih izbeći. Ukoliko nema zlih utvara, veće su i šanse da se sreća dosegne.

U narodu još postoji verovanje da je prognana Eva sa sobom iz raja ponela i malenu detelinu sa četiri listića. Među svim hrišćanima, ova biljka je univerzalni simbol sreće i najčešće se predstavlja sa potkovicom, jednim od simbola sa istim značenjem. Smatra se da je ovakva detelina nalik krstu, te da je dotaknuta božijom ljubavlju, a to može samo da sluti na radost, sreću i prosperitet.

U botanici, detelina je biljka sa neparnim brojem listova, uglavnom sa tri lista. Baš zato je potraga za četvrtim listićem tako uzbudljiva! Iako je ima gotovo na svim kontinentima, i na svakoj travnatoj površini, detelina sa četiri lista teže se pronalazi. (provereno!)

Detelina sa četiri lista je u stvari greška u biljnoj genetici. Reč je o degenerisanom genu koji je odgovoran za broj listova. Danas se genskim inžinjeringom proizvodi detelina koja ima baš ovu željenu anomaliju. Ukoliko vam sreće  očajnički nedostaje, detelinu sa četiri lista tako možete posaditi u svom dvorištu. Imaćete punu baštu zelenih srećnih amajlija, jer ipak smo mi i „kovači svoje sreće”!

Foto: publicdomainpictures.net