peruanska mumija zbunila naucnike

Peruanska mumija zbunila naučnike!

Otkriveno čudno mumificirano biće!

Pripremila Janja Rešćanski

Antropolozi su zbunjeni pronalaskom čudne mumije u Peruu. Reč je o neobičnom biću koje je nepoznato nauci. Naučnici pokušavaju da otkriju tajnu staru najmanje deset hiljada godina…

Čudna mumija izložena je u peruanskom muzeju i privlači veliku pažnju zbog svog neobičnog izgleda. Visoka je svega pedesetak centimetara, što nije svojstveno čoveku. Glava joj je trouglasta i nesrazmerno velika spram tela. Ispod velikog čela smeštene su ogromne očne duplje.

Antropolog Renato Davila, koji je i direktor muzeja, objasnio je da naučnike dodatno muči i anatomski sklop kostiju lica mumije. Vilične kosti su drugačije nego kod ljudi sa tog podneblja, a raspored i oblik zuba su vrlo neobični. Umnjaci i kutnjaci mumije su jedinstveni kako po obliku tako i po rasporedu, te nisu slični ni jednom ljudskom biću na Zemlji.

Glava mumije podseća na nerazvijenu dečju, ali antropolozi se slažu da to ovde nije slučaj. Na lobanji se vidi otvorena rupa, fontanela, koja se zatvara kod beba do 31. meseca života. Mumija ima kutnjake koji se razvijaju u kasnom adolescenskom dobu, te je nemoguće rešiti ovu zagonetku.

Neki naučnici tvrde da je reč o dvogodišnjem detetu, čudnog deformiteta, koje je baš zbog ovog telesnog hendikepa bilo žrtvovano bogovima. Drugi tvrde da je reč o odrasloj osobi čija je glava bila namerno deformisana, te da je to bio deo nekog plemenskog rituala. Mnogo je i sledbenika koji žele da veruju u vanzemaljsko poreklo ovog čudnog, majušnog bića.

Foto: wiki