spajdermen

Super odelo za superheroja

Spajdermen odelo – novi izum

Pripremila Janja Rešćanski

Student informatike na Univerzitetu Ilinois, Viktor Matevitsi, napravio je prvo naučno-fantastično odelo koje svakome ko ga proba budi šesto čulo! Odelo je nazvano Spajder Sens i konstruisano je uz pomoć veštačkih senzora, te oponaša super čula pauka!

Kako je za medije ovaj mladi naučnik rekao, odelo je vrlo osetljivo, te svako ko bi ga obukao mogao bi, bez problema i zatvorenih očiju, da se s lakoćom snalazi u prostoru.

Odelo je malenim elektrodama u kontaktu sa telom onoga ko ga nosi. Zajedno sa mikrofonima lepe se na telo, te emituju signale koji se prikupljaju preko odela. Senzori odela reaguju na nadražaje iz okoline, tako da „Spajdermenu“ šalju sve potrebne informacije o mogućim dešavanjima  u okolini. Tako bi svaki čovek mogao da postane superheroj! Dovoljno je da obuče odelo i da se na taj način veštačkim putem unaprede ljudska čula.

Ukoliko senzori odela „predvide“  neke nepovoljne događaje, npr. da se nešto  nepoželjno  približava, munjevito reaguju, te šalju impulse baš određenom delu ljudskog tela, gde je moguće da to nešto udari. Na taj način ovo odelo najbolje štiti od svih neželjenih udaraca.

Matevitsi je rekao da je inspiraciju za ovo odelo dobio u superheroju Spajdermenu, jer ovaj junak unapred može da oseti kada neko želi da ga udari, pa da na vreme reaguje.

Svoj izum nije patentirao da bi ušao među legende naučno-fantastičnih tvoraca, nego da bi pomogao ljudima da postanu superheroji! Njegov izum je odličan za mnoge sportiste, pogotovo za bicikliste, kojima bi izoštreno šesto čulo bilo preko potrebno u saobraćaju.

Takođe, on i njegove kolege naučnici želeli bi da Spajder odelo isprobaju i na osobama sa invaliditetom, onima koji imaju problema sa vidom i kretanjem. To bi im poptuno promenilo kvalitet života i njihov položaj u društvu.

Foto: YouTube