Screen shot 2013 11 12 at 15.43.01

Pažljivo biraj svoju bananu

Koliko puta vam se dogodilo da izaberete željeno voće ili povrće u supermarketu i usledi iznenađenje kod kuće u vidu insekta ili životinjice? Zaista neprijatan osećaj, priznaćete.

Ljudi su uglavnom navikli na voćne mušice i po koju osu ili pčelu za vreme letnjih meseci, međutim, zamislite da vas na kupljenim bananama dočeka smrtonosan pauk?

Britanski par je imao tu nesreću da izabere banane u londonskom supermarketu, koje su već bile u vlasništvu brazilskog otrovnog pauka. Dobra vest je da je vlasnica pomenutnih banana odmah po dolasku kući uočila neobičnost na voću i pomislila da je u pitanju trulež.

Međutim, ubrzo se ispostavilo da je “trulež” leglo malih brazilskih paukova. Kada je porodica uslikala paukove i kontaktirala Zavod za kontrolu štetočina, rečeno im je da istog trena napuste kuću jer je u pitanju smrtonosan pauk.

Supermarket, u kojem su kupljene banane je platio boravak u hotelu porodici i dezinsekciju kuće uz veliko izvinjenje i obrazloženje da imaju rigorozne kontrole na uvozne proizvode koji prolaze kroz sve faze počev od berbe do transporta ali dešava se po neki kiks.

Inače, otrov ovog pauka može da izazove probleme sa disanjem, paralizu i gušenje. Postojbina im je Južna Amerika i poznato je da se skrivaju u krošnjama banana.

Naravoučenije: obrni i okreni, zagledaj izbliza, posmatraj i pažljivo biraj svoju bananu i ostalo voće i povrće.

foto: YouTube screenshot