Screen Shot 2014 09 16 at 22.00.31

Gluva soba u kojoj tišina postaje nepodnošljiva!

Čovek, kao društveno biće, svakodnevno učestvuje u razmeni poruka sa ostalim pojedincima ali svima ponekad prija tišina i izolacija od ostatka sveta, kako bismo sredili svoje misli i doneli važne odluke u životu. Međutim, napravljena je jedna soba u Mineapolisu, u kojoj tišina posle određenog vremena postaje nepodnošljiva.

U američkom gradu Mineapolisu je  napravljena „gluva soba“ u kojoj se testiraju različiti proizvodi, počev od veš mašine preko različitih kućnih aparata pa sve do motora. Gluvu sobu koriste mnogo kompanije pa tako je i NASA koristi kako bi testirala astronaute koji plutaju u bazenu, kako bi se saznalo koliko je potrebno vremena da astronauti počnu sa halucinacijama i da li bi u takvim uslovima mogli da rade.

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovom sobom jeste da niko nije uspeo da izdrži duže od 45 minuta boravka u njoj. Boravak u sobi je toliko uznemiravajuć i neprirodan da čovek ne može u njoj da stoji ili hoda, već je prinuđen da sedi.

Gluva soba upija 99,99% zvuka i po Ginisu, ovo je najtiše moguće mesto na planeti.

Uši se veoma brzo prilagode tišini, pa posle samo nekoliko minuta boravka u sobi, čujete otkucaje sopstvenog srca kao u horor filmovima, ponekad čak i pluća, glasno krčenje creva. Ubzo, čovek shvata da on sam postaje zvuk a da soba ima „uši“ i ona je ta koja vas sluša.

Gluva soba je napravljena od blokova fiberglasa debljine jednog metra, dupli zidovi su napravljeni od čelika i betona od tridesetak centimetara.

Da li biste se usudili da pomerite dosadašnji rekord boravka u sobi?

foto:YouTube screenshot