Plaža - freedigitalphoto
Plaža - freedigitalphoto

Nauka kaže da je u redu piškiti u more

Da li ste znali da je piškenje u moru zapravo korisna i bezopasna stvar? Baš poput reči  jednog dela pesme „Leto na Adi“ od Block Out-a ”..kako je samo toplo u plićaku, svi se smeju … i piš(k)aju.” američki naučnici objašnjavaju da je sasvim okej da se pojedinci olakšaju u slanoj vodi bez griže savesti.

Ako ste se do sada osećali kao dežurni krivac svaki put kada biste trčali u more, kako biste piškili, naučnici ohrabruju da se to ipak čini bez griže savesti. Samo piškenje u more ili okean je bezopasna stvar a korisno je i za morski život.

Naučnici objašnjavaju da  komponente urina ne predstavljaju opasnost po život u okeanu. Mala količina urina ne utiče na sastav vode jer su sastavi obe tekućine slični. Urin se sastoji od 95 posto vode a u sebi sadrži i jone natrijuma i hlorida. Morska voda takođe u svom sastavu ima natrijum i hlorid, samo u većoj koncentraciji. Obe tekućine u sebi sadrže i kalijum.

Urea u urinu može da bude vrlo korisna za more jer stvara amonijak koji hrani biljni svet.

I količina samog urina koji se „pusti“ u more je veoma mali, ma koliko god se to činilo velikim problemom kada turisti navale na kupanjac. Na kraju, svaka životinja piški pa tako jedan kit može da ispiški oko devet stotina i sedamdeset litara urina dnevno.

Naučnici Američkog društva hemičara ipak apeluju da se ne piški u zaštićenim područjima, bazenima, manjim jezerima jer to ipak može da dovede do zdravstvenih problema i nije lepo ali to smo već znali.

Foto: freedigitalphotos.net