Svetleći sladoled - YouTube
Svetleći sladoled - YouTube

Poliži me, ukusan sam i svetlim u mraku

Vrlo retko uspemo da sklonimo pogled sa sladiša, naročito leti. Intenzivni ukusi sa kombinacijom meda, zelenog čaja, kikirikija, najlepše čokolade ili šta već volite, ko još može da odoli kralju ledenih poslastica? A da li znate da se u prodaji može naći sladoled koji svetli u mraku?

Gotovo uvek se istinski obradujemo novotarijama i izumima koje nam svakodnevno stižu iz belog sveta. Zanimljiv izum dolazi u vidu sladoled koji svetli u mraku!

Britanski istraživači su prošle godine došli na ideju da naprave sladoled koji će da svetli u mraku. Sladoled svetli u mraku zahvaljujući sintentizovanom proteinu zbog kojeg meduze sijaju. Protein koji se nalaze u sladoledu reaguje sa neutralnom Ph-a vrednosti jezika konzumenta. Kako se sladoled intenzivno liže, usta zagrevaju protein koji podiže nivo Ph-a vrednosti i sladoled dobija jarko zelenkastu boju.

Što se duže sladoled liže, postaje sve zeleniji i svetliji.

Međutim, da nije sve tako jednostavno, govori cena ove poslastice koja je izuzetno visoka. Sladoled se prodaje za oko dve stotine dolara tako da ga verovatno nećemo videti skorije u našim regularnim prodavnicama iako je prodaja počela još prošle godine.

Foto: YouTube screenshot