najbizarniji festivali na svetu

Najbizarniji festivali na svetu

Festival mrtvih, penisa i prdeža

Pripremila Dragana Jovanović

Ljudi širom sveta posećuju mnogobrojne manifestacije uživajući u njihovoj bogatoj ponudi, prerfomansu i zabavi. Da li ste znali da pored mnogobrojnih kulturnih, umetničkih i zabavnih manifestacija, postoje festivali koji se izdvajaju po svojoj krajnjoj neobičnosti?

Verovatno ste čuli i imali prilike da posetite zanimljive događaje poput festivala vina, hrane, venčanica ili piva i ne sumnjamo uživali u njima. Ako ste poželeli da otkrijete nešto malo drugačije, eto nekoliko zanimljivih predloga koje možete da iskoristite i da posetite možda neki od najneobičnijih festivala sa naše liste.

[sections] [section title=”Festival Dan mrtvih“]

Svake godine, Meksikanci slave tradicionalni festival Dan mrtvih u mesecu novembru. Porodice se skupljaju i odlaze na groblje da proslave takozvani Dan mrtvih. Ovaj neobičan festival se proslavlja uz puno hrane i tekile. Dozvoljene su cigarete i poželjno je pevanje. Meksikanci na ovaj način proslavljaju život onih koji su otišli na onaj svet pre njih i obično ovaj tradicionalni festival nije veliki i ne traje dugo.

[/section] [section title=”Festival crva“]

Poprilično zna da bude gadan prizor većini pri pogledu na duguljaste i male, debele ili tanke – crve, ali Festival crva se obeležava svakog oktobra u Americi. Tu su zanimljive trke ovih beskičmenjaka. Vlasnik crva koji pobedi u ovoj konkurenciji, nosi kući ček od 500 dolara. Naravno, festival ne bi bio festival bez hrane, pića i muzike. Živeli crvi!

[/section] [section title=”Festival penisa“]

U slučaju da poželite da prisustvujete ovakvoj vrsti festivala, moraćete da se uputite u zemlju izlazećeg sunca, tačnije u Japan. Festival penisa se održava 15. marta svake godine i namanjen je samo za odrasle osobe. Ni na jednom mestu nećete videti veće penise, napravljene od različitih materijala, koje nose muškarci i sa njima paradiraju ulicom. Cela atmosfera je propraćena muzikom i smehom. Znaju Japanci da se baš dobro zabave!

[/section] [section title=”Festival Supermen“]

Da li je to ptica, da li je to avion, ne to je Supermen! Da, svi ljubitelji pomenutog junaka mogu da se poklone njegovoj statui od bronze koja se nalazi na trgu gradića Metrpolis. Svake godine u junu, proslavlja se Supermen uz muziku, zabavu, filmove o Supermenu, stripove, kroz različite radionice.

[/section] [section title=”Takmičenje u bojenju ograde“]

Odmah vas bojenje ograde vrati u detinjstvo i podseti na Toma Sojera? Svake godine oko 4. jula u Americi se održava takmičenje u bojenju ograde. Pobednik je onaj takmičar koji se pokaže kao najspretniji, koji najviše liči na junaka Marka Tvena i koji poseduje veštine poput brzine i preciznosti. Toliko je drvene ograde koje bi trebalo ofarbati, a može da bude samo jedan Tom Sojer.

[/section] [section title=”Festival prdeža“]

Da, dobro ste pročitali. Još jedan ultra neobičan festival nam stiže iz Japana, ovoga puta se radi o Festivalu prdeža. Ako se čovek zapita da li iko poželi da se nađe u prostoriji okružen ljudima i njihovim izduvnim gasovima, stiže potvrdan odgovor. Publika pažljivo sluša takmičare, a fora je u tome da nagradu nose takmičari koji prdnu najjače, najzvučnije, predež koji traje najduže…

[/section] [/sections]

Foto: publicdomainpictures