Screen shot 2013 06 26 at 00.25.42

Hindu Brka

Od svoje rane mladosti Indijac Ram Sing Čauhan, pušta brkove. Tvrdi da ih je poslednji put obrijao davne 1970.godine. Od tada, redovno ih neguje, jer su oni za njega nešto više od „ukrasa na muškom licu“. Dugi su četiri metra, te predstavljaju najduže brkove na svetu!

Za njega kažu da više vremena provodi ispred ogledala nego zaljubljena frajla. On nije zaljubljenik u sebe, već u svoje brkove! Preko četrdeset godina pažljivo ih neguje. Povremeno ih štricka, a sate provodi u češljanju i ulepšavanju brkova koji su našli mesto i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Indijac savetuje mlade da što ranije počnu da puštaju brkove, jer se vremenom rast dlaka usporava. Iako ima 58 godina, brkovi mu rastu i po nekoliko centimetara godišnje.

U početku, njegova žena nije razumela njegovu potrebu za dugačkim brkovima. Ljutila se na njega, jer je trebalo dosta vremena da se njen dragi očisti posle jela i spere ostatke hrane. Vremenom se privikla i počela da poštuje Ramovu odluku.

Od tada do danas, brkovi su njegov zaštini znak. Pomoću njih postao je poznat ne samo u Indiji nego i širom sveta. Njegovi brkovi viđeni su u nekoliko bolivudskih filmova, a igrao je, rame uz rame sa Rodžerom Murom u filmu „Oktopusi“.

Nega najdužih brkova na svetu nije lak posao. Brkovi se peru svaki deseti dan. Oko dva sata je potrebno da se počešljaju. Svakodnevno ih tretira mirisnim uljima. U ovom ritualu lepote često mu pomaže i supruga.

Kada su bili kraći Ram ih je motao oko ušiju. Danas, brkove duge preko četiri metra, suče i vezuje oko vrata. Često se žali da mu je otežano hodanje zbog težine dlaka, ali ne namerava da ih obrije. Brkovi su za njega nešto više od običnih dlaka-životni uspeh i ponos.

 foto: YouTube screenshot