neboder prvi u selu

Neboder, prvi u selu

Kineska savremena arhitektura

Najnovihi kineski trend u arhitekturi je kopiranje kompletnog izgleda gradova iz različitih krajeva sveta. Sada su odlučili da, ako ne u gradu, budu prvi u selu. Izgradili su neboder u jednom seoskom naselju…

Kinezi trenutno grade potpuno novo gradsko naselje po ugledu na austrijski grad Halštat. Plan im je da izgrade devet novih naselja po uzoru na gradove iz različitih delova sveta: Švedska, Engleska, Italija, Španija, Holandija, Nemačka… Svoje umeće kopiranja su pokazali izgradnjom Temza grada, 2006. godine, koji je, kako mu ime već govori, nastao po uzoru na englesku arhitekturu. Pre nešto više od godinu dana su obelodanili i svoj plan izgradnje kopije rodnog mesta Salvadora Dalia.

Izgled gradova vole da pozajmljuju od evropskih arihtekata, ali su zato potpuno drugačiji kada je seosko okruženje u pitanju. Naime, izgradili su neboder visine 328 metara. Ovu modernu i svakako neobičnu građevinu u ruralnoj sredini, podigli su kao simbol zajedništva. Veoma bogato kinesko selo, sa pedest hiljada stanovnika je na ovaj način proslavilo 50 godina postojanja.

Neboder je zapravo hotel čija izgradnja je koštala trista miliona funti. Stanovnici su veoma ponosni na njega, jer tako nešto ne postoji ni u jednom drugom selu. Hotel će upošljavati tri hiljade meštana.