Uskoro nestaju kablovi

Bežično punjenje

Da li vam je dosadilo da večito tražite gde vam se nalazi punjač i da li imate slobodan strujni priključak? Pred nama je svetla budućnost za prenosne uređaje…

Da li možete da zamislite da se vaš telefon ili laptop pune kada ih stavite na vaš radni sto, bilo kod kuće ili na poslu? Odgovor na ovo pitanje dala nam je kompanija Murata, predstavljanjem svog poslednjeg proizvoda – kapacitivno punjenje! Do sada, punjenje uređaja bez žica bilo je moguće samo induktivnim punjačima, ali su se rešenja fokusirala uglavnom na mobilne telefone i na mali broj modela. Rešenje ove japanske kompanije, koje podrazumeva punjenje prenosnih uređaja uključujući i laptop kompjutere, za sada je samo demonstracija koncepta, jer je gubitak električne energije u prenosu čak 30 %, kada je u pitanju laptop. Od konkretnih proizvoda, u novembru je planirano puštanje u prodaju kapacitivnog punjača za iPad 2 tablet uređaj. Za ovaj punjač, proizvođač tvrdi da je vreme punjenja isto kao i sa klasičnim žičnim punjačem. Za potvrdu ovog podatka, ali i na informaciju o ceni, moraćemo da sačekamo još neko vreme da se proizvod učini dostupnim.

iPad 2 wireless charger

Murata Manufacturing Company, Ltd., je za širu javnost potpuno nepoznata kompanija iz sveta elektronike. Ali u stručnim krugovima, ova kompanija je poznata po svojim “finim” proizvodima. Naime, ova kompanija, koja postoji od 1944. godine, kao svoje najpoznatije proizvode smatra keramičke kondenzatore i rezonatore, ali i piezoelektrične senzore. S obzirom da se bave preciznom elektronikom, i ne čudi što se u njihovom portfoliu proizvoda nalaze i moduli za blisku komunikaciju (Bluetooth), induktori i senzori.

U skladu sa filosofijom Murata kompanije, “Inovatori u elektronici”, možemo očekivati da će se o ovom proizvodu pričati u budućnosti. S obzirom na ovakve inovacije, ta bežična budućnost zvuči sjajno.