fbpx

Nedeljni pregled sveta tehnike (01)

Steve Jobs, iPhone 4S, Nexus Prime, CyanogenMod 7.1

Prošle nedelje, ceo svet je potresla vest o smrti Stiva Džobsa, jednog od najpoznatijih ljudi na planeti, do nedavno, prvog čoveka Apple kompanije…

Iako je pre nekoliko dana, Stiv Džobs je vođstvo nad Apple-om predao Tim Kuku (Tim Cook) zbog svog narušenog zdravlja, pre se očekivao iPhone 5 nego ovakav kraj jedne ere. Iza sebe je ostavio svet pun inovacija i interesantnih proizvoda, ali i filosofiju koju su mnogi prihvatili. Stiva Džobsa će mnogi pamtiti i po njegovim interesantnim prezentacijama na kojima je mnogo radio, uvek isto obučen – crna “rolka”, farmerke i New Balance patike.

Dok su svi očekivali iPhone 5, o kome se mnogo spekulisalo u javnosti, Apple je predstavio “samo” unapređenu verziju – iPhone 4S. Poslednja verzija najprodavanijeg “pametnog” telefona u sebi ima novi A5 dual core procesor od 800 MHz i kameru od 8 mega piksela. Pokreće ga poslednja verzija mobilne platforme iOS5 koja donosi oko 200 unapređenja poput notifikacija, iCloud servisa za online čuvanje podataka i “Siri” – servis za prepoznavanje glasovnih komandi. Nova verzija je za sada dostupna samo u ponudi severnoameričkih mobilnih operatera a narudžbine su već premašile očekivanja.

Kao odgovor na predstavljanje novog iPhone telefona, Google je u saradnji sa Samsung-om, planirao predstavljanje svog novog Google Android telefona – Nexus Prime. O ovom uređaju se zna sa sigurnošću da će ga pokretati poslednja verzija Android platforme, Ice Cream Sandwich. Željno očekivana velika unapređenja u Android platformi će izostati iz ove verzije, ali se očekuje da će Ice Cream Sandwich ipak opravdati svoje postojanje kao zasebna, a ne kao nadogradnja trenutne verzije. O uređaju se zna da sledeće: Super AMOLED HD ekran od čak 4.65 inča, ispod “haube” će se verovatno nalaziti dual-core 1.2 GHz procesor 1GB RAM, 16 ili 32 GB interne memorije i čak 1,750 mAh baterija. Frontalna kamera od 1.3 megapiksela i primarna kamera od 5 megapiksela koja podržava snimanje 1080p HD video zapisa i podrška za a/b/g/n WiFi i NFC standard su praktično očekivani detalji specifikacije. Na žalost, zbog već navedene tužne vesti, a u čast Stiva Džobsa, događaj na kome je planirano da Nexus Prime ugledaju odabrani je odložen do daljnjeg.

CyanogenMod, jedna od najpoznatijih nezvaničnih i kastomizovanih verzija Android verzija, uskoro će ponuditi verziju i za Sony Ericsson telefone. Ova vest će verovatno obradovati mnoge koji su trenutno korisnici X8 ili X10 mini pro telefona koji nisu dobili zvaničnu nadogradnju na Android 2.x. Korisnici novijih modela poput Xperia arc ili Xperia ray će takođe dobiti svoj deo CyanogenMod kolača. Ostaje da sačekamo da taj softver nađe put i do naše redakcije da vam prenesemo više utisaka.

CyanogenMod 7.1 je stigao

More Stories
Jelena Dutina osvojila prvo mesto u Rumuniji