pope alarm

Papa Alarm

Boja vatikanskog dima je važna

Tokom izbora novog Pape, sve oči su uprte u dimnjak Vatikana – koje će boje biti dim tj. da li su kardinali izabrali novog Papu ili ne.

Izbor poglavara Katoličke ckrve je jedan od najpoznatijih događaja koji oduvek privlači pažnju javnosti. Mnogi vernici dolaze iz čitavog sveta u Vatikan tokom ove ceremonije kako bi uživo pratili izbor novog Pape. Dok se savet kardinala sastaje iza “zatvorenih vrata”, javnost tokom tog proces ostaje uskraćena za detalje. Jedino se na kraju dana iz dimnjaka Vatikana, vernicima šalje poruka putem dima – “crni dim”, izbor nije zavrsen i nastavlja se, “beli dim” novi Papa je izabran.

S obzirom da su i vernici ali i novinari skoro svih medijskih kuća trenutno u Vatikanu, sigurno je da su najbolja mesta sa pogledom na vatikanski dim odavno zauzeli papa-razzi. Ali kako biste na vreme dobili informaciju koja je odluka kardinala, a da pri tom nemate “optičku vidljivost” vatikamskog dimnjaka, za vas postoji rešenje – “Papa Alarm”!

“Papa Alarm” je Internet servis koji vam omogućuje da se preko Internet strane PopeAlarm.com prijavite za dobijanje ličnih notifikacija o tome kada se iz Vatikana pošalje “beli dim”. Na ovaj način, bilo da ste u samom Vatikanu ili bilo gde u svetu, nećete morati da budete budni ceo dan ili noć kako biste bili u toku sa dešavanjima u centru Katoličke crkve. Notifikacija može biti putem E-mail-a ili SMS-a ili na oba načina i biće vam dostavljena samo ukoliko se beli dim pojavi.

Iako ovo nije zvaničan servis Vatikana, već je ranije pokrenuta diskusija da li je i dalje neophodno da se o izboru Pape vernici i dalje obaveštavaju na ovaj tradicionalan ali možda prevaziđen način. Iz Vatikana su poručili da je tradicija veoma bitna ali da u svakom slučaju učestvuju u novoj digitalnoj eri u kojoj žive njihovi vernici.

Nije precizirano da li su odobrili ovaj Internet servis, ali korisnika već ima.

Foto: Pope John Paul II by Petr Kratochvil