miris

Identifikacija osoba po mirisu znoja?

Da li ste razmišljali na osnovu čega će da se vrše identifikacije pojedinaca u budućnosti? Lične karte, pasoši i vozačke dozvole ćemo moći mirno da odložimo u fioke ako je verovati naučnicima jer oni upravo tvrde da je za identifikaciju osobe potreban samo miris znoja.

Otisci prstiju, fotografije, biometrisjko skeniranje dužice oka će u bliskoj budućnosti postati daleka prošlost. Ništa od navedenog pa čak ni dokumenta neće biti potrebna ljudima kako bi ih službena lica identifikovala.

Miris znoja će nas raskrinkati koliko god zvučalo blesavo. Istraživači sa Politehničkog univerziteta u Madridu stoje iza ove tvrdnje. Španski istraživači su razvili sistem mirisnih senzora na osnovu koga će se ljudi prepoznati po mirisu tela, tj. znoju. Svaki čovek je sam po sebi jedinstven pa tako i po mirisu tela. Kada bi se svi mirisi tela smestili u jedinstvenu bazu, mnogo lakše bi se obovljao posao u “prepoznavanju” određenog pojedinca. Službena lica bi brže i produktivnije obavljala posao.

Ispitivanja su pokazala da je miris znoja u oko osamdeset pet posto slučajeva odlična zamena u odnosu na metode koje se koriste danas. Ostaje samo da se vidi da li će ova ideja biti usvojena i na koji način će se prikupljati mirisi znoja ljudi.

Kako vam se čini ova ideja?

foto: freedigitalphotos.net