kosa

Negovanje kose u „drugom stanju“

Trudnoća se sa pravom smatra „drugim stanjem“. Ženino telo, koža i kosa se menjaju pod uticajem hormona. Zato je vrlo važno da se posebna pažnja obrati na pravilnu negu.

Buduće mame, često u neznanju i nedostatku informacija, nastavljaju svoju uobičajenu negu kose odlaskom kod frizera gde se često izlažu opasnim hemikalijama. Time se potencijalno ugrožava zdravlje i majke i bebe.

Kvalitet kose se u trudnoći menja. Najvećem broju trudnica kosa ne opada, često postaje bujnija i sjajnija. Nekima se dešava suprotno, odnosno da im kosa pojačano opada, da je beživotna i „neposlušna“. U ovakvim situacijama ne treba paničiti. Sve su to posledice aktivnosti hormona.

Lekari savetuju da se tokom trudnoće kosa ne izlaže agresivnim hemikalijama kojih ima u farbama za kosu, šamponima, regeneratorima, sprejevima i u ostaloj „uobičajenoj“ kozmetici za negu kose.

Poseta frizeru bi trebalo da se svede samo na šišanje, barem u prva tri meseca trudnoće. Tada bi trebalo da se izbegavaju agresivne farbe za kosu, hidrogen, blanš i svi drugi preparati na bazi opasnih kiselina. Pustite kosu da se odmori od tretiranja presom, od haube ili feniranja. Ukoliko morate da se farbate, upotrebite organske boje.

Lojne žlezde u trudnoći su aktivnije te se kosa brže masti. Vodite računa da vam je kosa uvek čista. Perite je blagim i neutralnim šamponom. Regeneratore zamenite prirodnim sredstvom koje će vam povratiti bujnost. Njega lako možete napraviti u svom domu. Potrebno vam je pet kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta pomešanog sa malo vode. Ovaj prirodni regenerator povratiće sjaj i lepotu vlasima, a kosa neće opadati.

Maske za kosu neka budu prirodne. Slobodno ih možete nanositi kada god to želite. Osnova za njih neka budu prirodni sastojci iz kuhinje: med, maslinovo ulje, bademovo ulje, jaja, voće (banane, dinja)… One će snabdeti kosu potrebnim vitaminima i mineralima, te će zablistati u punom sjaju. Maske na bazi hemikalija NIKAKO, bez obzira na cenjeno ime proizvođača!

Dnevno opada oko 100-125 vlasi. Kao što smo napomenuli nekim trudnicama uopšte ne opada kosa, dok je kod drugih to u granicama normale. Kosa naglo počinje da opada (oko 500 vlasi dnevno) posle porođaja i to se smatra sasvim prirodnom pojavom. Pola godine nakon poroda, kosa će opet biti onakva kakva je bila pre trudnoće.

 foto: freedigitalphotos.net