Danski film „Otmica”

Danski film „Otmica”

Danski film „Otmica” (A Hijacking/Kapringen), koji je premijerno prikazan na FEST-u 2014, od 29. avgusta biće na redovnom bioskopskom repertoaru u Dvorani kulturnog centra Beograda.

„Otmica” je jedan od prvih filmova o kidnapovanju brodova u Somaliji gde se to smatra vodećim biznisom. Danski teretnjak je otet u Indijskom okeanu, a među posadom su brodski kuvar Mikel i inženjer Jan, koji su sa ostalim pomorcima uzeti kao taoci u ciničnoj igri života i smrti. Uz zahtev za otkup vredan nekoliko miliona dolara, odvija se psihološka drama između direktora brodske kompanije u Kopenhagenu i somalijskih pirata. Ako se odmah ne plati traženi otkup, biće traženo samo još više novca, a nikada niste sigurni koliko dugo smete da odugovlačite kako ne biste doveli živote otetih u pitanje…

Glavne uloge tumače glumci iz poznate danske serije „Borgen” – Pilou Asbek i Seren Maling. Režiju i scenario potpisuje Tobijas Lindholm.

Lindholm je debitovao sa dramom „R” 2010. godine (u saradnji sa Mihaelom Noerom), a poznat je i po scenarističkom radu za filmove „Godina risa”, „Lov”, kao i za deset epizoda serije „Borgen”. „Otmica” je njegov drugi igrani film.

„Pre nego što sam se rodio, moj otac je radio kao moreplovac, ali mi nikada nije pričao o tome. Možda je zbog toga more uvek u mojim mislima”, kaže reditelj i dodaje: “Posle otmica danskih teretnjaka „Danica White” i „CEC Future” 2007. i 2008. godine, postao sam svestan realnosti za koju nisam znao da postoji – realnosti u kojoj su brodske kompanije primorane da pregovaraju direktno sa piratima i u kojoj pirati zarađuju milione dolara, a pomorci su mesecima taoci bez ikakvog uticaja na sopstvenu sudbinu.”

Govoreći o pristupu ovoj temi Lindholm kaže: “Nisam mogao da napravim film o istini o otmicama u Indijskom okeanu, jer ne znam šta je istina. Ali, mogao sam da napravim film o mornarima, gusarima, direktorima kompanija i rodbini, zato što oni postoje. Ako se ovaj film približi njihovim sudbinama, onda sam ostvario cilj.“

Film je učestvovao na velikom broju festivala i osvojio je brojne nagrade (Bodil – najbolji danski film; Solun – Gran pri Zlatni Aleksandar, nagrada FIPRESCI, Geteborg – nagrada publike itd.)

Film će se u Dvorani kulturnog centra Beograda prikazivati od 29. avgusta do 3. septembra u terminu od 19.00.