farbanje jaja skupo kostalo poljake

Farbanje jaja skupo koštalo Poljake

Zakonom zabranjeni običaji

Pripremila Janja Rešćanski

Da li ste znali da je do 2008. godine farbanje uskršnjih jaja u poljskom gradu Krakovu bilo prekršaj? Kazne su bile surove!

Poljska je devet vekova održavala hrišćanski običaj farbanja uskršnjih jaja, a onda je ovaj običaj , dekretom u gradu Krakovu, zabranjen 1915.godine. Ako mislite da je reč o političkoj podlozi ovog dekreta, varate se!

Zbog nestašice hrane za vreme Prvog svetskog rata i jaja su se smatrala luksuznom robom, te je trgovina morala biti strogo kontrolisana. Zabranjeno je bilo prodavati i farbati uskršnja jaja. Svi koji bi se oglušili o ovaj zakon morali bi da plate veoma visoku cenu, pa čak i da rizikuju sopstveni život! Neposlušne vernike vlast bi lako mogla da optuži i za mešetarenje i dilovanje hrane.

Kada su se austro-ugarske vlasti povukle iz Krakova, na snazi je i dalje bio ovaj čudni dekret. Vremenom se na njega zaboravilo, iako je pravno i dalje postojao.

Tako je bilo sve do 2008. godine kada je zvaničnik krakovske skupštine, Andžej Kulig, oslobodio stanovnike ove zakonske „neprijatnosti” uz reči: „Možete slobodno farbati jaja, poklanjati ih i prodavati jer niko nema nameru da primenjuje zaboravljeni zakon!”

Tako su šarena jaja vraćena u običaje Poljske!

Foto: Tijana Janković