selo štrumfova u Andaluiziji
selo štrumfova u Andaluiziji

Selo Štrumfova u Andaluiziji

Neodoljivi, mali i plavi

Pripremila Dragana Jovanović

Oni su malecki, neverovatno simpatični, radoznali, sa belim kapicama na glavama, izuzev glavnog starešine koji nosi crvenu kapu i ima bradu. Naravno da govorimo o Štrumfovima! Ako vas nekada put nanese slučajno ili namerno na tlo Andaluzije, nemojte nikako da propustite priliku da obiđete selo Štrumfova i uživate u štrumfovskim festivalima…

Kao klinci smo obožavali da provodimo vreme u zanimljivim avanturama malih, plavih i njihovog večitog rivala Gargamela. Sada, plavi junaci opet su sa nama i mogu da se „upecaju” na jednom našem domaćem kanalu, koji emituje crtić svakog radnog dana.

A da li ste znali da selo Štrumfova zaista postoji?

Štrumfovsko selo se nalazi u Andaluziji, tačnije u selu Juzkar koje se nalazi u blizini Malage. Za potrebe snimanja filma „Štrumfovi”, celo selo je okrečeno u plavu boju, baš kakvo i jeste selo malih junaka. U početku, kada je selo poprimilo svoju novu plavu boju, meštani su izražavali negodovanje i tražili od lokalni vlasti da se njihovim kućama što pre vrati prvobitna boja. Međutim, kada je stanovništvo shvatilo da će od plavih kuća imati velike koristi u vidu zarade brojnih turista, ubrzo su zavoleli svoje plavo selo.

Samo u poslednjih osam meseci, štrumfovsko selo je posetilo preko osamdeset hiljada turista. A da nije sve ostalo samo u plavim kućicama, lokalni meštani su za turiste spremili čitavu poslasticu u vidu organizovanja brojnih fešti i predstava na temu Štrumfova. Stanovnici se oblače u ogromne Štrumfove i animiraju posetioce koji se zateknu na seoskom trgu. Pravi štrumfovski festivali, trke u noći, suveniri su samo neke od zanimacija u kojima veliki zaljubljenici u ova čudna i preslatka stvorenja mogu da uživaju. Ako neki posetilac poželi i venčanje na štrumfovski način, i to je moguće obaviti u seoskoj crkvi.

Ako niste u mogućnosti da posetite Andaluziju, uvek možete da „odštrumpfujete” pesmicu kao pravi Štrumf. Štrumfirate šta hoćemo da kažemo?

Ilustracija: YouTube