Otac mobilnog telefona

Pronalazač Martin Kuper

„Džoel, zovem te sa pravog mobilnog telefona”- rekao je Martin Kuper svom rivalu iz Bel Labsa, Džoelu Endželu. To je bio prvi javni poziv koji je uspostavljen preko prenosivog mobilnog uređaja…

Kapetan Kirk i njegov komunikator iz igrane serije Zvezdane staze inspirisali su Martina Kupera da konstruiše prvi prenosivi mobilni telefon.

Motorola DynaTAC je mobilni telefon kojim je gospodin Kuper uspostavio prvi javni poziv daleke 1973. godine. Zaposleni u Motoroli su radili tri meseca na izradi ovog prototipa. Taj uređaj je bio težak oko kilogram, a baterija mu je trajala svega dvadeset minuta. Njegov tvorac, Martin Kuper iz Čikaga, je tada bio na poziciji potpresednik Motorole.

Deceniju kasnije, 1983. godine, Kuper i njegovi saradnici su uspeli da konstruišu novi model koji je bio težak pola kilograma. Upola manja težina je uslovila i visoku cenu, 8 600 sadašnjih dolara. Pre nego što je uređaj bio dostupan u prodaji, Kuper je napustio Motorolu. Tada je osnovao kompaniju kako bi napravio sistem naplaćivanja usluga za operatere. Nakon par godina poslovanja, odlučio je da svoju novoosnovanu kompaniju proda za 23 miliona dolara.

Uporedo sa događajima u Sjedinjenim državama, prva komercijalna mobilna mreža NTT je zaživela u Japanu 1979. godine. Nordijski NMT je lansirao 1G mrežu 1981. g., a prvi poziv preko GSM mreže, kakvu danas poznajemo, desio se 1991. godine u Finskoj. Deset godina kasnije, 2001. g., japanski NTT je predstavio 3G mrežu.

Martin Kuper je osnovao firmu ArrayComm koja se bavi unapređenjem mobilnih mreža. Sa svojom suprugom, Arlenom Haris, konstruisao je Jitterbug, jednostavni telefon za starije osobe. Kuper i Harisova su se upoznali zahvaljujući bežičnim tehnologijama. Arlena je počela da se bavi ovim poslom još sa dvanaest godina i to u firmi svog oca, koja se bavila mobilnim uređajima na principu radio talasa.

Gospodin Kuper, koji danas ima 83 godine, kaže da uživa u upoznavanju pametnih telefona, jer voli da bude u korak sa vremenom.

Današnji mobilni telefoni su teški oko 100 grama, što ih čini deset puta lakšim od prototipa sa početka sedamdesetih godina prošlog veka. Postali su lagani u ruci, ali zato mnogo komplikovaniji za rukovanje. Da li je Martin Kuper to imao na umu?

Foto: Tijana Janković