here beta

Here – konačno prava navigacija

Windows Phone 8 sada ima više smisla

U procesu spajanja Microsoft i Nokia kompanija, svako je u ovu saradnju uneo svoje najbolje proizvode. Jedan od najbitnijih elemenata koji je Nokia donela jeste navigacija za mobline uređaje. Konačno, njihovo rešenje je stiglo i u naše krajeve.

Windows Phone 8 je platforma koja ima pregršt dobrih strana, ali je jedna mana ponekad nadjačavala ostale – nedostatak navigacije za lokalna tržišta. Naznake da se nešto dešava u ovom segmentu bile su pojava dveju aplikacija na Windows Marketplace-u, Nokia Drive (beta) i Nokia Maps. Nokia Maps je aplikacija koja omogućava pregled onlajn ili oflajn mapa, između ostalog i mape Srbije, kao što inače radi i Google Maps aplikacija. Sa druge strane, Nokia Drive (beta) je bilo dosadašnje ime aplikacije koja je omogućavala da se na određenim tržištima (bez Srbije) malopre pomenute mape koriste za pravu pravcatu navigaciju.

Od juče, i Srbija je jedna od mnogih zemalja u kojima je navigacija na Windows Phone 8 dostupna! Naravno, ovu promenu će prvo primetiti korisnici Nokia Lumia serije s obzirom da je ova aplikacija samo nadogradnja već postojeće Nokia Drive aplikacije koja se sada zove Here.

U praksi, Here aplikacija je vrlo jednostavna za upotrebu, iako ima sve potrebne opcije koje biste tražili tokom putovanja. Prikaz mape je rezervisan za najveći deo ekrana dok su ostale prateće, ali bitne informacije poput trenutne brzine, ograničenja brzine ili čak vremena putovanja, dostupne donjem odnosno desnom delu prikaza. “Tasteri” i tekst su dovoljno veliki da bi interakcija sa telefonom tokom samog putovanja bila što lakša ali i bezbednija.

Pokretanje navigacije je moguće direktno kroz Here aplikaciju, ali i kroz druge aplikacije poput Imenika ili drugih aplikacija koje sadrže informaciju o adresi. Samim tim, pronalaženje najbrže putanje do lokacije koju tražite, na ovaj način je maksimalno pojednostavljeno.

wp ss 20130226 0007wp ss 20130226 0005

Za razliku od drugih rešenja na drugim mobilnim platformama, uz potpunu lokalizaciju i čak 3D modele bitnih objekata (npr. Narodno pozorište u Beogradu), Here navigacija pored potpune lokalizacije ima jednu bitnu opciju, a to je “ušteda energije. Ukoliko je ova opcija uključena, a navođenje nije u toku, GPS prijemnik će biti privremeno isključen. Čim se navođenje ponovo inicira (dodelite novu destinaciju), GPS se aktivira i nastavljate sa putovanjem. Na ovaj način, upotreba navigacije neće drastično smanjiti vreme između dva punjenja što će rezultovati da svoj telefon stvarno možete koristiti (skoro) ceo dan za sve aktivnosti.

Za kraj smo ostavili jednu interesantnu informaciju. Iako smo se do sada navikli na jedan prepoznatljiv glas navođenja (“Nevena”, iGo), u Here aplikaciji glas za navođenje je isključivo muški. Vozači nežnijeg pola će možda ovu informaciju ceniti, ali prodorniji glas Nevene se u toku vožnje pokazao kao bolji u odnosu na glas “nepoznatog muškarca”.

I pored ovog “nedostatka” iskustvo u korišćenju Here aplikacije je odlično i sada Windows Phone 8 platforma dobija više na vrednosti. Iako možda neće uvek imati potrebu za navigacijom, u situacijama kada vam bude zatrebala, nećete morati da sa sobom nosite više od jednog uređaja.

[appbox windowsphone 6c28635b-11ae-409a-8503-b02ac71f8362]