Antibebi pilule pogubne za riblju populaciju     

Kontrola rađanja hormonskom kontracepcijom utiče kako na ljudsku tako i na životinjsku populaciju. Na prvi pogled veza ova dva pojma nije lako uočljiva, međutim, studije govore o fascinatnoj povezanosti!

Putem urina, hemijske supstance koje se nalaze u antibebi pilulama, kanalizacijom dospevaju u otpadne vode, a one se dalje slivaju u vodene tokove, reke, jezera, mora… Na taj način voda se zagadi mnogim otrovnim materijama koji su derivati medikamenata i koji veoma štetno utiču na zdravlje životinjskog sveta.

Jedna savremena naučna studija, objavljena u Vašington Postu, pokazala je da kontraceptivne pilule izlučene u otpadnim vodama, dospevaju u telo riba. Na taj način sprečeno je mrešćenje mnogih ribljih vrsta. Da bi dokazali ovu spregu naučnici su izvršili eksperiment tako što su pratili ponašanje i razmnožavanje riba.

Kod mnogih vodenih životinja je primećen hormonski disbalans. Neke ribe, koje se u normalnim okolnostima brzo razmnožavaju, preskakale su i po nekoliko ciklusa reprodukcije. Period neplodnosti bio je uzrokovan unosom antibebi pilula koje su delimično ili u celosti dospele do riba!

Najveći problem pogađa priobalne delove visoko razvijenog sveta. Kontraceptivnim lekovima najviše su zatrovane vode severne i centralne Amerike i Evrope, gde je i svest o kontroli rađanja najviša.

Gorka istina je da na područjima gde ima manje dece ima i manje riba!

Foto: freedigitalphotos.net