Screen Shot 2015 04 07 at 19.58.56

Dekupaž na uskršnjim jajima

Uskršnja trpeza mora da bude bogata i ukusna, a za lepotu i šarolikost boja zaslužna su vesela uskršnja jaja. Svakog aprila smišljamo nove metode i načine da ukrasimo i ofarbamo jaja, kako bi bila jedinstvena i najreprezentativnija. Ove godine je pobedu odnela dekupaž tehnika. Probajte!

Uskršnji praznik je najlepši prolećni praznik na svetu. Podjednako mu se raduju i mališani i veliki. Uskršnja jaja su definitvno najukusnija!

Dekupaž tehnika ukršavanja uopšte nije komplikovana. Potrebna je dobra volja i:

  • novi sunđer
  • jaja
  • mala četkica
  • salveta veselih motiva
  • belenace (zamena za lepak)

Potrebno je da se jaja kuvaju oko desetak minuta, nakon čega se vade iz vode i ostavljaju da se hlade. Kada se ohlade, na red dolazi tehnika beljenja jaja. Ona se postiže tako što se sa grubom stranom “sunđer-boba” nežno prelazi preko skuvanih jaja kako bi postala svetlija.

Neophodno je da se ulupa belance i dobro umuti. Ono će služiti kao zamena za lepak. Salveta se sastoji iz tri sloja. Uzima se prvi sloj salvete i nežno odvaja od preostala dva. Makazicama ili prstima odvojiti željeni motiv sa salvete.

Premazati površinu jajeta sa četkicom umućenom u belance i preko toga, lepiti male ili cele slojeve salvete. Krajeve salvete dodatno natapkati belancem ali vrlo nežno kako bi salveta ostala čitava.

Ostaviti sa strane da se osuši i radi većeg sjaja, može da se premaže uljem. Nije obavezno.

Vaša dekupaž jaja su spremna!

foto: YouTube screenshot