Sreca Maja Vukomanovic
"Sreća"- Maja Vukomanović

NATIONAL GEOGRAPHIC FOTO KONKURS ZA 2023. POČINJE U JUNU

Veliki pobednik osvaja specijalnu fotografsku ekspediciju u Istanbul sa National Geographic fotografom, a najbolja fotografija biće objavljena u oktobarskom izdanju časopisa National Geographic.

National Geographic će i ove godine obradovati sve one koji traže savršen kadar, šansom da učešćem u novom izdanju specijalizovanog foto konkursa pokažu svoj talenat. Proces prijave otvoren je od početka juna i trajaće do 31. jula. Učesnici će, kao i do sada, svoje radove moći da šalju u kategorijama „Životinje“, „Ljudi“ i „Pejzaži“, a specijalna kategorija ove godine je „Noć“. U svakoj od ovih kategorija biće prihvaćena samo jedna fotografija po učesniku. Zainteresovani mogu da podnesu svoje prijave na stranici photocontestrs.natgeotv.com.

U periodu od 1. avgusta do 1. septembra, sve pristigle i odobrene fotografije biće izložene na zvaničnom sajtu foto konkursa, na kom će se održati i glasanje za „Nagradu publike“. Profesionalni žiri će takođe pregledati i oceniti fotografije i proglasiti po jednog pobednika i jednog drugoplasiranog u svakoj kategoriji. Jedan od četiri dobitnika nagrada biće izabran kao ukupni pobednik konkursa.

A evo i članova ovogodišnjeg žirija:

• Ejmi VitaleNational Geographic fotografkinja i autorka dokumentarnih filmova, proputovala je više od 100 zemalja, beležeći trenutke od srceparajućih realnosti rata, do inspirativne snage pojedinaca koji menjaju svet. Njeni nagrađivani radovi bacaju svetlo na neopevane heroje i zajednice koje rade na zaštiti divljih životinja i pronalaženju harmonije sa prirodom.

Ejmi je poznata kao jedna od najuticajnijih fotografkinja svoje generacije i od 2022. godine članica je Internacionalnog udruženja inovatora u oblasti očuvanja prirode. Proglašena je za fotografa godine za časopise u okviru internacionalne nagrade Fotograf godine, nagrađena je nagradom Danijel Perl za izuzetno izveštavanje i 6 puta je bila dobitnik nagrade Svetska novinska fotografija. Ejmi će učestvovati kasnije ove godine u serijalu „Istraživač“ na TV kanalu National Geographic.

• Jasen Todorov je pobednik National Geographic foto konkursa za 2018. godinu. Njegove fotografije su objavljivane, između ostalog, u časopisu National GeographicLos Anđeles Tajmsu i Gardianu, a izlagane su na čikaškom aerodromu Ohara, u Somerset Hausu i škotskom parlamentu. Budući da je aktivni pilot i instruktor letenja, specijalizovao se za fotografije iz vazduha, radeći kako na popularnim, tako i na udaljenim svetskim destinacijama. Jasen Todorov je koncertni violinista i profesor muzike na državnom univerzitetu u San Francisku.

• Marko Rupena je dokumentarni fotograf iz Beograda. Profesionalnu karijeru započeo je u dnevnoj novini “Glas Javnosti” 2003. godine. Pet godina kasnije zaposlio se u novinskoj agenciji “Beta”, gde je radio do 2014. Bio je angažovan i kao honorarni fotograf za kinesku novinsku agenciju “Xinhua” od 2009. do 2012. Od 2012. član je fotografskog kolektiva “Kamerades”. Radio je kao spoljni saradnik nedeljnika “Vreme”, Ministarstva odbrane i magazina “Elevate”. Interesuju ga različite oblasti fotografije. Izlagao je na mnogim izložbama dokumentarne i umetničke fotografije. 

• Stefan Stojanović je rođen u Beogradu 1986. godine, a dokumentarnom fotografijom se bavi profesionalno od 2010. Radio je u redakcijama “Blic”, “24 Sata”, “NIN” i “Mondo”, gde je trenutno zaposlen na poziciji urednika fotografije. Osim u pomenutim medijima, njegove fotografije su objavljene i u brojnim domaćim i stranim izdanjima, kako digitalnim tako i štampanim. Neki od njih su “Reuters”, “National Geographic Serbia”, “Nedeljnik”, “Vreme”, “ELLE” i “GRAIN Magazin”. Pored rada u medijima, oprobao se i kao fotograf na prekookeanskim kruzerima kompanije Royal Caribbean. 

NATIONAL GEOGRAPHIC FOTO KONKURS 2023 – NAGRADE

Učesnici ovogodišnjeg izdanja takmičiće se za impresivne nagrade. Četiri najbolja rada biće objavljeni u oktobarskom broju časopisa National Geographic

Pobednici konkursa u svakoj od kategorija, kao i fotograf koji je osvojio najveći broj lajkova (Nagrada publike), osvojiće vikend za 2 osobe u hotelu Zlatibor Resort i publikaciju u časopisu National Geographic, dok drugoplasirani dobijaju jednogodišnju pretplatu na časopis National Geographic

Sveukupni pobednik, odabran od strane žirija, dobija i posebnu nagradu – fotografsku ekspediciju u Istanbul sa fotografom National Geographica.

Pravo učešća imaju samo autorske originalne fotografije koje su nastale pre ne više od godinu dana, a koje još nisu objavljene ili nagrađene na drugim foto konkursima. Kolaži ili snimci sa dodatim, izmenjenim ili uklonjenim elementima neće biti uzeti u obzir.

Više informacija, kao i sve o uslovima foto konkursa National Geographic-a, možete pronaći na stranici photocontestrs.natgeotv.com. Rok za učešće je 31. jul 2023. godine.

Rezultati takmičenja biće objavljeni na vebsajtu National Geographic foto konkursa, a dodela nagrada najboljima biće upriličena na posebnom događaju u septembru.

O kompaniji National Geographic Partners LLC

National Geographic Partners LLC predstavlja saradnju između National Geographic i Disney. Posvećen je zadatku da svetu prenese najbolji svetski naučni, avanturistički i istraživački sadržaj preko najboljeg medijskog portfolija. NGP spaja globalne kanale iz portfolija National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Nat Geo Mundo, Nat Geo People) sa medijskim sadržajima, koji uključuju i časopise National Geographic, filmske studije National Geographic, propratne digitalne i socijalne medijske platforme, knjige, mape, medije za decu i ostale aktivnosti koje uključuju putovanja, svetska dešavanja i događaje, prodaju arhiviranih dokumenata, licenciranje i elektronsko poslovanje. Širenje znanja i razumevanje sveta, predstavlja glavnu srž National Geographic već 130 godina, ali ona sada ide dublje i dalje u pomeranju granica, kako bi pružila još više svojim klijentima, dopirući do miliona ljudi širom sveta, u čak 172 države i na 42 jezika, svakog meseca. 

NGP usmerava 27% prihoda neprofitnoj organizaciji National Geographic, kako bi se finansirao rad u oblastima nauke, istraživanja prirode, zaštite prirode i edukacije.

Za više informacija posetite: natgeotv.com ili nationalgeographic.com.