ID 10070618

Budite se noću u isto vreme?

Da li vam se dešava da se budite iznenada i bez razloga noću ili rano ujutru, i to uvek u isto vreme?

Čvrst san je nešto čemo se svi nadamo kada glavu spustimo na jastuk. Međutim, mirna noć i slatki snovi nisu uvek na našem moždanom programu.

Dešava se da se dobro ne naspavamo zbog neke misli,  ili zbog nelagodnog sna koji nas u znoju budi. Od svega što remeti usnulo noć, najviše zbunjuje buđenje bez određenog razloga i to ono koje dolazi svaki put u “minut isto” vreme.

Ono što najviše opterećuje probuđenog je činjenica da se iznenada budi uvek u, npr., 5 i 15 ujutru. Da li se i vama dešavalo buđenje u tačno određeno vreme?

Ako i vi imate svoje vreme kada vas san napušta, i nesanica vam više ne da mira, odgovor zašto vam se to dešava možda možete da pronađete u kineskoj medicini.

Jedno od objašnjena iznenadnog buđenja u tačno definisano vreme nalazi se u tradicionalnoj kineskoj medicini, odnosno u kineskom biološkom časovniku.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini meridijan je kanal kojim prolazi životna energija u našim telima. Ovim rezonom se vode i praktičari akupunkture i akupresure. Kineski biološki časovnik sadrži 12 meridijana, a svaki od njih ima svoja dva sata tokom kojih deluje kao primarni meridijan, odnosno kada se dovodi u vezi sa određenim organom i elementom. Ovo je bitno pri određivanju razloga zašto se budimo baš u to, naše, vreme.

Nemojte da pomislite da nešto nije u redu sa vašim određenim organom. Ovaj spisak aktivnosti organa samo će vam pomoći da shvatite šta je to što zapravo muči vašu dušu.

Pogledajte satnicu organa, a potom i satnicu elemenata, pa ćemo onda pojasniti kako da protumačite svoje vreme buđenja.

Satnica organa:

1-3: jetra

3-5: pluća

5-7: debelo crevo

7-9: želudac

9-11: slezina

11-13: srce

13-15: creva

15-17: bešika

17-19: bubrezi

19-21: srce

21-23: termoregulacija

23-1: žuč

Satnica elemenata:

11-15: vatra (ljubav, mržnja i zadovoljstvo)

15-9: voda (strah i anksioznost)

19-23: vatra (ljubav, mržnja i zadovoljstvo)

23-3: drvo (bes, mržnja i odbojnost)

3-7: metal (tuga i gubitak)

7-11: zemlja (saosećanje, balans uzimanja i davanja)

Kako da čitate kineski biološki sat pri tumačenju buđenja u tačno određeno vreme?

Tumačenje iznenadnog buđenja u “minut isto” vreme uz pomoć kineskog biološkog časovnika najlakše je objasniti jednostavnim primerom. Ako se budite u 6:15, to vreme predstavlja organ jetru i element metal.

Jetra je organ koji čisti naš organizam a metal predstavlja tugu i gubitak. Sve ovo znači da bi osoba, koja se budi u ovo vreme, trebalo da se oslobodi tuge zbog gubitka koji joj ne da mira i spokojan san.

Proverite šta vaše vreme vama poručuje, možda vam to bude od pomoći. Ukoliko vam je nesanica veliki problem koji vam remeti normalno funkcionisanje u svakodnevnom životu, najbolje je da se obratite lekaru.

foto: David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net