ID 100257513

Iskoristite dan

Dan ne smete da započnete sa teškim mislima. Ne postavljajte sebi velike ciljeve koji će vas samo oneraspoložiti.

Često nam jedan period života, onaj koji obuhvata odrastanje, odlazi na krivljenje roditelja za sve što nismo uspeli da uradimo. Zaboravite na osuđivanje roditelja, priču o lošoj sudbini i preuzmite stvar u svoje ruke. To je odlika odrasle osobe, sposobne da svoj život iskroji po meri. Kada se oslobodite tereta prošlosti i dan će vam biti lakši, sa više prostora za nove stvari, iskustva, doživljaje.

Shvatite šta je to što možete da uradite da bi vam dan bio bolji. Postoje stvari koje zavise i koje ne zavise od nas. Svako zna svoje mogućnosti, samo ih je potrebno osvestiti. Razmislite da li nosite teret porodice na svojim leđima, iako postoje još sposobnih da doprinesu, i je li to uzrok vašeg nezadovoljstva? Ukoliko ste u takvoj situaciji, čvrsto odlučite da dajete u granicama svojih mogućnosti i nikako preko mere.

Koliko vremena posvećujete drugima, a koliko sebi? Pored onih koji se previše daju drugima, postoje i oni koji su više okrenuti sebi. Ako ste jedan od njih, ne bi bilo loše da obratite pažnju i na ljude iz vašeg života, kao i na sve kojima možete da pomognete. Osećaj da smo korisni je veoma važan za pravilno životno delovanje, osećaj zadovoljstva.

Uživajte u malim stvarima. Igrajte se bojama i oblačite svetle tonove. Odaberite šolju za prvu jutarnju kafu. Šarene haljine, majice, bermude učiniće da se zabavite. Uživajte u cveću, voću i povrću, jer sve to povećava raspoloženje.

Zabavite se sa prijateljima. Razgovoru o problemima posvetite najviše 15 minuta, a onda umesto kafe, sipajte čašu vina, omiljenog letnjeg koktela i uživajte u veselim temama.

Kada vam se baš ništa ne radi, ne silite sebe, posebno ako ste po prirodi aktivni. Lezite, odspavajte, čitajte, pogledajte film, jer postoje dani koji traže vaše mirovanje.

Svakodnevno radite na rastu u svim pravcima, samoostvarenju. Ne krivite druge i sebe, ne osuđujte, već praštajte i udaljite one koji vas na neki način ugrožavaju. Nekim ljudima je potrebno da okrenete leđa kako bi i sami bili bolji.

Iskoristite svaki dan na najbolji mogući način, pa i onda kada on podrazumeva boravak u kući!

foto: freedigitalphoto.net