ID 10091237

Sedokose su šik!        

Žene modernog doba robuju savremenim trendovima u kojima se ceni samo mladost, erotičnost i atraktivnost. Bore, celulit, mlitavost tela i seda kosa asociraju na starost te se smatraju neprijateljima lepote. Trend „ večne mladosti“ je stresan i veoma frustrirajući. Samo retke i ostvarene žene umeju da svesno prkose ovim besmislenim, komercijalnim trendovima i da pokažu da i prvi znaci starosti ne znače uvek nešto ružno i neprivlačno. Sede su ove godine opet postale popularne, pa prirodno-srebrne pramenove ponosno ističu Dajana Kiton, Helen Mirer, Šeron Stoun i Džejmi Li Kertis. One su zanosne i sa sedom kosom!

Žene su od davnina bojile kosu i vodile računa o frizurama. Istorija beleži da je prva farba za kosu, koja sadrži praziluk i kajsiju, bila u upotrebi još 2177.godine pre nove ere u Mesopotamiji. Egipćanke i Induskinje su bojile kose kanom i katranom. U starom Rimu žene plemenitog roda su bojile kosu u crveno. Rimljanke srednjeg staleža su bile najčešće plavokose, a siromašne crnke. Upotrebljavale su se biljke kao osnova recepta za boju, pa je tako kana davala crvenu, kamilica plavu, a orahova ljuska smeđu boju vlasima.

Od sredine dvadesetog veka sve je popularnije farbanje hemijskim bojama. Danas, gotovo svaka žena farba kosu bez obzira na godine. Sa prvim sedim vlasima, žene se najčešće odlučuju na bojenje kose, smatrajući da će na taj način „zaustaviti“ vreme i povratiti mladalački izgled.

Na svu sreću, sedi pramenovi postali su svojevrstan bunt protiv terora „mladosti“, vrlo agresivnog trenda, koji iscrpljuje žene svih doba širom planete. Izvajano telo, negovana koža i kosa imperativ su za merilo lepog. Ovo površno shvatanje estetike pogubno je isto koliko i pandemija opakih bolesti! Manje atraktivne žene kao i one koje su na pragu pete decenije teže se zapošljavaju i manje ih vrednuju na berzi rada. Muškarci im se ne dive jer nisu po „jusu“. Takve žene prolaze kroz stravične psihičke krize, ali biološki sat je nemilosrdan.

Pomiriti se sa godinama nije samo fraza, već i veština. Da bi sebe volele, onakve kakve zaista jesmo, treba da se pomirimo sa okolnostima koje ne možemo da promenimo. Starenje je jedno od neminovnosti koje čeka sve. Veliki je uspeh „lepo“ ostariti.

Koliko puta ste videli pogurenu staricu, koja jedva hoda, a na glavi ima sveže ofarbanu kosu jarkom crvenom bojom? Priznaćete, često se viđa ovakav „tragikomičan“ prizor. Mnoge žene odbijaju da „lepo stare“ i da se neguju na način koji dolikuje njihovim godinama. Pogurena crvenokosa baka ne može da sakrije godine farbom, ali bi svakako izgledala lepše i prirodnije da je seda.

Ženama je još uvek seda kosa „tabu“ i retko se upuštaju da se odreknu farbanja. „Srebro u kosi“ je znak zrelosti i mudrosti. Psiholozi tvrde da su sedokose žene samosvesnije, srećnije i manje egoistične od onih koje se farbaju. One su pomirene sa sobom i godinama, a to je uvek dobra osnova za zdravu ličnost!

Sedu kosu treba negovati kako bi bila lepa i sjajna. Sede vlasi su oštrije i lakše se lome, te kosu treba redovno hraniti maskama kako bi imala kvalitet i lepotu. Na tržištu postoje i preparati namenjeni ovoj vrsti kose, koji joj daju elastičnost i biserni sjaj.

Ukoliko ste se umorili od redovnog tretiranja kose hemikalijama i od dugogodišnjeg farbanja, evo razloga da se opustite i uživate u srebrnim prirodnim tonovima. Dopustite sebi promenu, ohrabrite se i živite u skladu sa svojim dobom. Bez stresa i besmislenih nameta život može da vam se promeni na bolje!

Nema lepše žene od srećne i zadovoljne! Sede vlasi nose tajanstvenost, odvažnost i pamet, a to se uvek prepozna i ceni! Ne odričite se srebra u kosi jer sedokose su šik!

foto:freedigitalphotos.net