otkrijte depresiju na internetu

Otkrijte depresiju na Internetu

Depresivne osobe drugačije su u sajber svetu

Depresivno ponašanje moguće je otkriti i na osnovu ponašanja u virtuelnom svetu. Društvene mreže, odnosno profili njihovih korisnika mogu da nam ukažu na to kada je neka osoba depresivna…

Depresivne osobe više koriste onlajn igrice, više dele – “šeruju”, u okviru društvenih mreža i češće menjaju Internet stranice koje posećuju. Ovaj zaključak su izneli istraživači sa Univerziteta za nauku i tehniku Misuri.

Kada smo tužni, neraspoloženi ili depresivni često umemo da pronađemo beg od stvarnosti u npr. video igricama. Na taj način okupiramo svoju pažnju i usmeravamo misli na nešto drugo. Možda imamo i potrebu da ukažemo na naš problem time što delimo svoje poruke, statuse i video fajlove sa drugima na mreži. Česta promena Internet stranica koje posećujemo je pokazatelj da nam je teško da se fokusiramo, tj. da nam je slabija koncentracija.

Naučnici su prikupili podatke studenata o njihovim onlajn aktivnostima. Pre nego što su počeli posmatranje studentskog virtuelnog života, testirali su učesnike da bi saznali da li su neki od njih depresivni.

Upoređivanjem upotrebe Interneta, kod depresivnih osoba i kod onih koji to nisu, došli su do zaključka o tome kako se ponašamo u virtuelnom svetu onda kada smo u realnom životu depresivnog raspoloženja.

Naučnici veruju da ovaj način posmatranja ponašanja osoba u virtuelnom svetu može da pomogne kod dijagnostikovanja i drugih psihičkih tegoba poput, anoreksije, bulimije, hiperaktivnosti i šizofrenije.

Iako smo pri pojavi masovne upotrebe Interneta verovali da postoji granica između stvarnog i virtuelnog, moguće je, što ovo istraživanje i ukazuje, da u onlajn životu otkrivamo mnogo više o sebi nego što smo to ranije mislili.

foto: publicdomainpictures