ID 100105080

Stres nas čini ružnim

Da li ste primetili da ste manje lepi kada niste sasvim svoji i pod stresom?

Najveći neprijatelj savremenog čoveka jeste stres, koji vreba iza svake nekontrolisane prilike. On doslovno potresa naš ceo organizam i dovodi ga do stanja pucanja. Da li ste znali da zbog stresa izgledamo neprivlačno i ružno suprotnom polu?

Stres kod kuće, u prodavnici, na šalterima, zbog saobraćajnih gužvi, on nas okružuje sa svih strana. Ponekad se čini da ne možemo da prevaziđemo sopstvene kapacitete u borbi sa postojećemom stresnom situacijom. I onda eksplodiramo i postajemo ružni.

Prema poslednjim istraživanjima, stres čini da pojedinac dobije nezdrav izgled i postane ružan u očima suprotnog pola.

Za ovakvu situaciju je glavni krivac hormon kortizol.

U stresnim situacijama, hormon kortizol se veoma brzo luči, uzrokuje oslobađanje glukoze u krvotok, krvni pritisak skače i dovodi do trenutnog gašenja imunog sistema u vidu odgovora na stres. Ovaj hormon se oslobađa kada se nađemo u stresnim situacijama i nosimo se sa istim. Ali, kada je kortizol povišen duži vremenski period, to nije dobro za zdravlje pojedinca.

Zanimljiva istraživanja su urađenja na pojedincima oba pola. Naučnici su merili nivo kortizola iz pljuvačke uzorka i ustanovali da oni pojedinci sa povišenim nivoom ovog hormona izgledaju manje atraktivno, čak i ružnjikavo.

Najbolji načini da izgledamo lepo i u isto vreme se borimo proitv stresa jeste unos svežeg voća i povrća, pijuckanje vode, odmaranje i spavanje, čitanje i fizička aktivnost.

foto:freedigitalphotos.net