energija

Naučite da čuvate energiju

Informacije iz „spoljnog“ sveta utiču na naše raspoloženje. Kako ćemo se osećati dosta zavisi od medija i razgovora sa okolinom. Tuđe energije utiču na nas. Ipak, ova istina se menja kada odlučimo da budemo gospodari svojih emocija.

Dan nam je ispunjem različitim razgovorima. U kontaktu smo sa ljudima koji nam gode, ali i sa onima koji nam manje prijaju i to su, uglavnom, kolege sa posla. Ma koliko da nam je teško, odnos sa njima mora da bude jasan i dobar, a to uzima mnogo energije. Da bismo izbegli da ostatak dana provedemo žaleći se na umor, potrebno je da vodimo računa o sebi i sačuvamo raspoloženje.

Pre nego što odete na sastanak sa osobom posle koje se osećate kao „izduvan balon“, recite sebi „Ne može mi ništa“.

Stavite osmeh na lice, jer čisti misli. Tako će i vaša energija biti jača i uspećete da odbacite svaku negativnu poruku koju prepoznate u razgovoru. Sagovornika slušajte pažljivo, ali ga prekinite ukoliko počnete da gubite strpljenje. Važno je da u razgovoru ne budete samo onaj koji se slaže i sluša. Iznesite svoje mišljenje, jer se tako oslobađate svega što ste čuli, a nije vam se dopalo.

Vežbajte

Treniranje tri puta nedeljno, smanjiće vaše vrtoglavice čiji su uzroci najčešće napetost u ramenom i vratnom delu i nepravilno držanje, nastali dugočasovnim sedenjem za računarom. Slabljenjem trbušnih mišića javljaju se bolovi u kičmi. Ukoliko zapostavite svoje telo, doći će do učestalih bolova, a samim tim i do nedostatka energije i lošeg raspoloženja.

Odmarajte

Lako je da shvatimo da premoreni ne možemo da donosimo odluke i uspešno izvršavamo zadatke. Zato, obavezno nađite vremena za odmor.U suprotnom izgubićete zdravlje, potrošiti energiju i biti neupotrebljivi. Iskoristite lepo vreme i idite u prirodu ili jednostavno ostanite kod kuće, bez suvišnih glasova i razgovora.

Trenirajte mozak

Rešavajte matematičke zadatke, pišite, čitajte, istražujte. Budite radoznali i uvek spremni da donesete odluku, dođete do novih ideja, obavite posao što efikasnije. Tako držite dobro raspoloženje i svaki problem pod kontrolom.

Ne trudite se oko ljudi sa kojima vam ne ide

 Ništa ne crpi toliko koliko nerazumevanje. Ukoliko sa nekim niste na istoj talasnoj dužini, ako vas ne razume i sve morate po nekoliko puta da objašnjavate, ako se ne smeje vašim šalama, ne trudite se. To ne znači da ste vi ili osoba loši, već da dalje od učtivosti ne bi trebalo da idete. Prekomerno davanje nekome ko ne može da vas doživi, veoma je iscrpljujuće.

Svako od nas je različita, jedinstvena i snažna priča pa svoj uspeh ne merite prema mišljenju okoline. Posvetite se svojim sposobnostima, talentima, znanjima i živite. Tako se razvijate u svim pravicima i postajete celina sposobna da ima pozitivan stav.

Započnite dan sa osmehom i stvorite lepu i veliku energiju!

foto:freedigitalphotos.net