shirt 2619788 1280

Miris majice partnera uspešno otklanja stres!

Većina ljubavnih partnera obožava da nosi ili drži uz sebe neki deo tkanine, koji miriše na onu drugu polovinu. Nije redak slučaj da partneri prisvoje jastuk svoje druge polovine dok je on na poslovnom putu, u poseti rođacima. Da li ste znali da je miris odeće partnera odličan saveznik u borbi protiv stresa?

Pripadnice koje njuškaju odeću svojih jačih polovina, a to čine zato što im istinski nedostaje partner, oslobađaju se stresa a da toga možda nisu bile ni svesne.

Prema poslednjim istraživanjima, koja su sprovedena na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji, miris partnera koje njihove drage pokupe kod kuće, pomaže u smanjenju stresa.

Istraživanje je rađeno na preko 90 parova koji su u zajednici. Muškarci su imali zadatak da nose čistu majicu 24 sata a da se pritom uzdrže od upotrebe dezodoransa i ostalih mirisnih proizvoda kao i pušenja i konzimiranja određene hrane, kako sve to ne bi imalo uticaja na njihov prirodan miris. Nakon što su muški skinuli majice, one su zamrznute kako bi sačuvale miris.

Nežnijem polu su nasumično date majice na njuškanje i istraživači im nisu rekli čije su majice dobili. Nakon što su upile mirise, nežniji pol je podvrgnut lažnom intervju za posao, matematički zadatak, ali su imale i zadatak da odgovore na pitanja koja su vezi sa stresom. Istraživači su uzeli uzorak pljuvačke od svake žene i bacili su se na analizu.

Rezultati su se pokazali veoma zanimljivim, pa je tako ustanovljeno da žene koje su mirisale majice svojih ljubavnih partnera, osetile su manje nervoze kako pre tako i nakon ispitivanja. Međutim, ženama kojima je pripala majica „uljeza“ izmeren je povišen nivo kortizola (hormon stresa).

Da li vi sa vremena na vreme spavate u partnerovoj majici i osećate se ušuškano i zaštićeno?

foto: pixabay.com