Muško – ženski stres

Razlike u načinu rešavanja problema

Međusobno poznavanje, poštovanje i razumevanje su ključ ka uspešnom poslovnom pratnerstvu i ljubavnom odnosu između muškarca i žene. U današnje vreme, kada je stres gotovo neizbežan sastav naše svakodnevnice, veoma je bitno da razumemo kako suprotni pol razmišlja, donosi odluke i reaguje u stresnim situacijama.

[box]Muškarci i žene, u normalnim oklonostima, imaju realtivno sličan pristup rešavanju problema. Međutim, kada su pod stresom, razlike među polovima dolaze do izražaja, što potvrđuju istaživači sa okfordskog univerziteta.[/box]

Kada je pod stresom, muškarac se odlučuje za akciju. Motivisan je da brzo reaguje u vanrednim situacijama. On želi da što pre dođe do rešenja problema, odnosno do svojevrsne nagrade. Stres kod muškarca stimuliše potrebu da „igra” rizično.

Žena pod stresom reaguje sasvim drugačije. Ona se povlači, ne želi da reaguje istog trenutka, već daje sebi na vremenu. Njoj se tada smanjuje mogućnost da donosi brze i rizične odluke.

Ova dva različita pristupa rešavanju problema u stresni okolnostima mogu da imaju određenu prednost u zavisnosti od situacije. Nekada je potrebno da munjevito reagujemo i da donosimo i rizične odluke u sekundi. Nekada je bolje kada naša odluka „prenoći”, kako bismo izbegli moguće greške.

Parovi bi trebalo da izbegavaju sukobe mišljenja prilikom stresnih momenata. Bilo bi bolje da sačekaju da se situacija smiri, pa da onda razmenjuju svoja potencijalna rešenja problema, kako bi na taj način izbegli neslaganja i svađe. Ovo istraživanje samo pokazuje kako se u takvim momentima, najverovatnije ne biste odlučili za istu akciju.

Ipak, kod donošenja odluka, možda bi bilo najbolje razmotriti oba pristupa. Ovo istraživanje samo potrđuje da muškarac i žena, baš zbog svojih različitosti, čine sjajan tim. Potrebno je da razlike shvatimo, prihvatimo i da se međusobno dopunjujemo. Na kraju krajeva, nebitno je ko je upravu, već je bitno da pravom odlukom dođemo do željenog rezultata.

foto: Tijana Janković