malo okom malo skokom 351

Malo okom, malo skokom

Šta znače određeni pokreti tela?

Nekad nam je sagovornik toliko bitan da nam istina ne ide u prilog. Ponekad smo jednostavno nezainteresovani za komunikaciju, ali se, iz pristojnosti, trudimo da to prikrijemo. Međutim, kao što pokušavamo mi da zavaramo, tako i drugi pokušavaju da zavaraju nas. Ipak, govor tela kazuje više od reči. Kako da saznamo istinu?

Postoji nekoliko pravila kada je tumačenje govora tela u pitanju. Ako se odlučite da saznate šta vaš sagovornik misli, znajte da se računaju samo oni pokreti koji se ponove bar dva puta u toku razgovora. Treba znati i to da su ovi pokreti nesvesni i ako ih dobro savladamo, nećemo upadati u neprijatne situacije.

Ukoliko vaš sagovornik nabere čelo, to može da znači da ste ga razoružali ili da sumnja u vaše reči. Prelaženjem rukom preko čela često želimo da sklonimo brige, ali takođe odajemo utisak zbunjenosti, smetenosti. Trljanje po bradi tumači se kao zamišljenost, ali i kao samodopadljivost, dok je često treptanje znak nervoze. Ako naš sagovornik više puta zabaci glavu, to govori da je u pitanju prkos i odbijanje. Ovo poslednje često prati i uzdizanje obrva, koje govori i da je osoba zapanjena ili skeptična.

Svi smo među prvim pravilima naučili ono „Kako da saznamo da li se nekome sviđamo”?. Da, zenice su u pitanju. Proširene zenice jasan su znak zainteresovanosti, dok su sužene znak neželjenosti i odbijanja. Sigurno da ima i onih koji vas baš nisu gledali u oči kada ste im se obraćali. To može da bude znak arogancije, ali i nesigurnosti ili razmišljanja. Premotajte film tog zbunjujućeg trenutka i sigurno ćete dobiti pravi odgovor. Kada nas oči druge osobe gledaju u toku našeg izlaganja, nema tu puno razmišljanja, sigurno je zainteresovana za nas, tj. našu reč.

Kratko hvatanje za nos može da znači zbunjenost i priznavanje koje glasi „uhvaćen sam”. Sigurno ste nekad učinili bar neku malu pakost, a pri javljanju takve ideje protrljali ste rukama brzo. Ovakav postupak odaje zluradost, dok lagano trljanje rukama znači zadovoljstvo, radost.

Već posle nekokoliko meseci života, kada stanemo na svoje noge, kažiprst naših roditelja je nešto što često vidimo. Upravo ovaj prst nam govori da smo uradili nešto što nije trebalo, ili nas prekorava kako ne bismo uradili nešto što ne bi trebalo. U svetu odraslih, on znači i ukor i izvlačenje pouke. A sigurno vam je poznato da, ako sagovornik stavi nogu preko noge i to u vašem pravcu, vi ste jednostavno u polju simpatije. Ako ih je pomerio u stranu, znači da nije zainteresovan. Prekrštene noge često označavaju samopouzdanje i onu već toliko pomenutu aroganciju.

Zamislite kako podižete ruku u pravcu sagovornika i izgovarate reči „Vi ste…”, u isto vreme raskopčate sako, a uz sve to žučno skinete naočare. Ovim biste potpuno zbunili sagovornika, ukoliko naravno razume govor tela. Prva akcija rukom, znači bes i potpunu razoružanost, drugi deo sa raskopčavanjem odaje opuštenost, dok skidanje pomenutog rikvizita sa glave, znači uzbuđenje, ali i bes.

Ovi mali signali čuvaju vas od mnogih neprijatnosti, ali i daju hrabrost za određenu pozitivnu akciju.

Pa, izvolite na praksu. Najbolje bi bilo da to učinite odmah tako što ćete rukama prekriti lice. Ovim postupkom ćete nam reći da želite da „odete” što pre, na primer u prirodu, da „nestanete”, daleko od monitora!

foto: Tijana Janković