ID 100162858
foto:freedigitalphotos.net

Želite li da volite ili da budete voljeni?

Pitanje želimo li da volimo ili da budemo voljeni, doživljavamo baš kao kada nas neko pita šta je starije koka ili jaje. Stanemo i razmišljamo koji odgovor je pravi.

Emocija koja nije uzvraćena ne mora da donese patnju, a uzvraćena može.  Nema pravila kada je ljubav u pitanju. Neko voli da voli i to ga čini radosnim. Ispunjava ga maštanje o nekome, ali ne teži ostvarivanju dnosa. Razlozi za to su različiti. Uzvraćena ljubav donosi patnju kada se javi ljubomora, ako se izrgradi simbioza i zbog čovekovih loših osobina.

Samo da vole ili samo da ih vole, odaberu oni koji iz svojih ljubavnih patnji još uvek nisu naučili lekciju. To su osobe koje nisu stekle dovoljno samopouzdaja i samopoštovanja, posle velikog emotivnog bola, da bi sada težile emotivnoj celovitosti. Mirnoj, velikoj i uzvraćenoj ljubavi.

Oni koji su davali sve u odnosu, a nikada se nisu osećali voljeno, želeće da ih neko voli. Prema rečima psihologa, sa takvom željom privlačimo one koji, takođe, žele da budu voljeni. Dok svako od njih čeka da se onaj drugi potrudi i dokaže ljubav, sve se pretvori u agoniju.  Ako se sretnu dve osobe koje žele da vole, sasvim je sigurno da će iz velike želje “ugušiti” jedno drugo. I jedni i drugi su nesvesni sebe i ne žive u sadašnjosti.

Stabilnu vezu u kojoj ste voljeni i volite, naći ćete onda kada prihvatite realnost. Ako vas sadašnji partner ne voli, ili vi njega, priznajte to. Ne uvlačite se u laži, sopstvene i tuđe manipulacije. Ako se osećate loše zbog neuzvraćenih emocija, jednostavno pustite. Oslobodite se očekivanja, nade o naglom preokretu da će osoba ipak da shvati koliko joj značite. Ako vam se dugo niko nije dopao, to je zato što želite baš određenu osobu i verujete da su svuda oko vas oni koji vas ne zaslužuju. Osloboditi se takvog razmišljanja, jer tada postajemo sposobni za životnu radost i uzvraćenu ljubav.

Težite ka tome, da volite i da budete voljeni. I verujte svom unutrašnjem glasu. On se uvek javi kada je vaš budući partner u blizini.

foto:freedigitalphotos.net