ID 10044772

U ljubavi presudite u svoju korist

Veze koje traju godinama stvaraju emotivnu, psihičku, mentalnu, ali i fizičku zavisnost, odnosno potrebu da je taj neko pored nas čak iako nije sve kako treba. Ako se na početku odnosa nisu poklapali svi elementi, a mi smo se ipak odlučili da ostanemo, napravili smo kompromis čija cena može da bude velika.

Posle dužeg vremena provedenog sa nekim, opustimo se. Mislimo da svaka veza ima puno problema i da bolje nigde ne postoji. Nemamo meru po kojoj bismo merili ljubav. Ali za ljubav nam mera i nije potrebna, ona se samo desi.

Istina je da je ljubav u nama, ali i da je za čvrst odnos potrebno da se prepoznamo, i to ne samo po sličnim patologijama. Po jednima ljubav je konstantna briga, po drugima je ona zadovoljstvo i stalan osećaj lepote, treći znaju da vole tek kad ih zaboli… Ali pravi odnos i ljubav su rad na potencijalima voljene osobe, ali i na samoostvarenju, jer ako ne volim sebe, nismo sposobni da volimo druge.

Manipulacija u ljubavi. Da li je neko za nas, možemo da pretpostavimo, ali nikad sa sigurnošću da znamo. U prvim danima možemo da zaključimo da li je neko dobar čovek, sposoban za ljubav i spreman da ulaže u odnos. Otvorenost po pitanju emocija, pokazivanje radosti zbog ostvarenog odnosa, temelj su za građenje lepe ljubavne priče, ali može da krije manipulaciju.

Zavođenje je jedna vrsta manipulacije u kojoj mogu da se dese male, beznačajne, ali i velike prevare. Neko je sposoban da obeća kule i gradove, a sledećeg jutra da nestane bez traga. Ipak, ovakva osoba, ne može dugo da ostane posvećena pa ćete je prepoznati na vreme i izbrisati iz svog života.

One male manipulacije, put su da lakše prihvatite partnerove mane i kao takve nisu negativne.

Neko u brak ulazi, jer je druga strana izjavila da će u suprotnom oduzeti sebi život, neki jer misle da su izgradili veliko prijateljstvo i da se potpuno poznaju. Veruju da bi svako drugi pobegao kada bi shvatio njihove mane. Ipak, ništa od ovoga nije razlog za brak, a pogotovo je pogrešno da očekujemo da on bude dobar.

U odnosu učimo jedno od drugog, ali saznajemo dosta toga i o sebi. Veoma je važno sa kim ulazimo u čvrst odnos, jer od tog trenutka provodićemo puno vremena zajedno i odlučivati o različitim situacijama, stanjima. Uostalom, svoj život ćemo udružiti sa nečijim. Sve ono što jesmo, što smo stvarali i stvaramo biće deo i života ljubavnog partnera.

U proceni da li je neko za nas ili ne, pored velikih osećanja, privrženosti, usmerenosti na vezu, posvećenosti, potrebno je i da shvatimo da li će nas osoba na bilo koji način ugroziti i narušiti sve on što jesmo. Veliku pažnju trebalo bi da usmerimo na dobijanje istine- Da li ćemo pored partnera moći slobodno da se razvijamo i da poboljšamo kvalitet života?

Kada sretnemo srodnu dušu, sve je lepo i lako. Širimo ljubav i pozitivnu energiju, osećamo mir. Postajemo dvoje koji žele da napreduju, da budu jedno pored drugog i u lepim i u teškim danima. Ono što nije zdrav odnos, a još manje pojava zvana „srodna duša“ jeste težnja da sve činimo nekome ne bi li nam bilo uzvraćeno. U ljubavi nema kalkulacije, sve je otvoreno, jasno i ljudi se bave višim stvarima- realizacijom zajedničkih i individualnih ideja.

U vezi ne smemo da ostajemo iz sažaljenja i zajedničkih patologija. Pomisao „šta će on/a bez mene ako odlučim da odem“, ne sme da postoji. Svako od nas mora da oseti da je u svakom trenutku slobodan da ode.

Ako se desi da shvatimo da u aktuelnoj vezi ne napredujemo i da smo zapostavili sve ono što jesmo, moramo da se odlučimo na promenu. Ukoliko sebe oslobodimo nezdravog odnosa, pomoći ćemo i drugoj strani da shvati svoje greške i da počne da se menja. Ako shvati da su njene manipulacije vidne, postoji velika šansa da prestane da ih koristi i da se zapita kako da postane bolja osoba. Dobri smo drugima i činimo ih srećnim tek kada sebi pružimo ljubav, iskrenost i čistotu.

Zbog sebe i partnera, u ljubavi koja vas sputava i umanjuje, uvek presudite u svoju korist. Oslobodite se emotivnih okova punih ucena, i volite puno i svesno!

foto: freedigitalphotos.net