ID 10018835
ID 10018835

Ironija i sarkazam kao način komunikacije

Ukoliko vas neko ne voli, najgore što možete da učinite jeste da se poslužite ironijom i sarkazmom. Ovakav način komunikacije, učiniće da budete u društvu manje omiljeni, a negde i distancirani za sva vremena.

Svi smo ponekad ironični i to najčešće onda kada ne postoji drugi način da nekome objasnimo koliko je njegov postupak loš. Bar bi tako trebalo da bude. Ipak, postoje i oni kojima je ironija način svakodnevne komunikacije.

Ako shvatimo da negde nismo omiljeni, da postoji „tenzija“ u vazduhu, moramo da se zapitamo zašto je do toga došlo. Umesto da koristimo ironiju, sarkazam kao izraz svog nezadovoljstva, potrebno je da otvoreno porazgovaramo. U suprotnom sigurno dolazi do još veće tenzije i netrpeljivosti. Otvoren razgovor je posebno bitan između ljudi koji su, zbog određenih okolnosti, prinuđeni da se viđaju često.

Ironiju i sarkazam, najčešće koriste oni koji žele pažnju, pa provokacijom i uvredama, pokušavaju da privuku poglede, pošto poto. Ako vas neko ne prihvata ni posle otvorenog razgovora i prikazivanja vašeg najboljeg dela, jedino što možete da uradite je da to i prihvatite. Ukoliko vas neko ne želi u svojoj blizini, ne insistirajte. Očigledno je da su razlike isuviše prisutne da bi vaše zajedničko vreme bilo i prijatno.

Ironiju i sarkazam ostavite za stvaranje, izražavanje opšteg, društvenog nezadovoljstva. Ovakav način izražavanja, u svetu stvaralaštva, uvek je dobro oružje za buđenje svesti i borbu protiv svega što nam je silom nametnuto.

Ne ignorišite nečiju očiglednu odluku da vas ne želi u svojoj blizini. To je još jedan od loših načina da promenite nečije mišljenje. Ukoliko vas preplavi potreba da na nekoga ostavite pozitivan utisak, sigurno je da ćete učiniti mnogo grešaka i da ćete pretrpeti ozbiljne sankcije.

Budite umereni, poštujte tuđe odluke. Zapitajte se gde grešite. Ukoliko je vaš način komunikacije, ironičan, sarkastičan, ukoliko ulazite u rasprave i komentrišete ono što vas se direktno ne tiče, budite sigurni da je to ono što morate da menjate.

Da bi nas drugi poštovali potrebna nam je čista misao, izmerena i lepa reč!

foto: freedigitalphotos.net