srce

Kako Fejsbuk može da uništi vezu?

Činjenica je da društvenim mrežama pridajemo veliki značaj. Koliko je neko psihički zdrav, da li bi trebalo da produbljujemo odnose, danas procenjujemo i odlučujemo i na osnovu njegovog ponašanja u virtuelnom svetu.

Još uvek živimo kao usamljena gomila, a Internet u velikoj meri koristimo ne bi li umanjili svoje nezadovoljstvo. Na popularnim društvenim mrežama iznosimo osećanja, volimo, flertujemo, družimo se, udvaramo, pokazujemo šta nas čini radosnim, a šta ne. Svakome dajemo mogućnost da nas obraduje ili rastuži. Stavljamo fotografije iz privatnog života, verujući da samo naši prijatelji imaju pristup tome.

Ipak, svi mogu da dođu do svega što se nalazi na našem Fejsbuk profilu. Za to je potrebno određeno znanje koje osobi omogućava i da pristupi našem računaru, uzme sve podatke, mail adresu, Fejsbuk i druge naloge, čime operacija uništenja našeg života može da počne. Spas leži u poverenju u odnosu sa bliskim ljudima i određenim programskim zaštitama.

Ono što može da ugrozi našu realnost, jeste prikazivanje ljubavnog života, objavljivanje da smo u vezi. Koliko god da smo srećni, jer smo pronašli ljubav svog života i želimo da svi o tome čuju, podele sa nama našu radost, uvek postoji neko koga to može da razljuti, poremeti, natera da se umeša, pokuša da nas rastavi. Za tako nešto Internet je kao stvoren.

Lažni Fejsbuk profili najopasniji su za vezu. Oduvekje bilo lažnog predstavljanja, ali je Internet za manipulatore veliki izazov.

Pored čitavog šarenila na Internetu, ono što nam naročito privlači pažnju jesu fotografije atraktivnih ljudi, pa se najčešće koriste pri kreiranju lažnih profila. Osoba krije identitet iz različitih razloga, uglavnom jer želi da dođe do određene informacije. Na primer, tako može da ispituje vernost partnera (nekada se to radilo telefonom, gde se jedan od partnerovih prijatelja onom drugom, predstavlja kao zainteresovana osoba i zakazuje sastanak), špijunira bivše ljubavi ili dođe do osobe koja joj se u realnom životu dopada.

Neko pomoću lažnog profila može vašoj drugoj polovini da govori laži o vama, a da pritom sačuva svoj pravi identitet i zaštiti se od svake posledice. Može da uzme vašu fotografiju, napravi još jedan profil i stvori takvu situaciju da partner posumnja u vašu iskrenost. Zato ne bi bilo loše da izbegavate objavljivanje ulaska u vezu i prikazivanje svoje intime, svega onoga što vam u realnom životu znači.Sigurno je da ćete tako sačuvati svoju vezu, mir i sprečiti da nekome budete inspiracija za Internet manipulaciju.

U napadima sa lažnih Fejsbuk profila, javlja se strah koji se prenosi i na realan život, tim više što je aktera teško otkriti. Za razliku od manipulativnih moći starijih medija, danas kada je Internet važan deo dana svakoga od nas, efekat zastrašivanja je pojačan, učestaliji, a namera uspešnija.

Na Fejsbuku intimu zadržite za sebe. Koristite ga za profesionalno promovisanje, informisanje, zabavu, kao laku i jeftinu komunikaciju sa prijateljima iz stvarnog života. Izbegavajte prikazivanje svoje privatnosti, bar onog detaljnog i ne zadirite u tuđu intimu. Čoveka je oduvek interesovalo šta se krije u tuđem dvorištu, što je odraz niske duhovnosti i samoostvarenja, nedostatka ljubavi, pre svega prema sebi, lične sreće i radosti. Zato vodite svoj život i volite se u stvarnosti punoj bliskosti i poverenja!

foto: freedigitalphotos.net