Oralna fiksacija uzrok loših navika

Uživate u cigaretama, alkoholu, besomučnom žvakanju žvake, grickanju noktiju, ili u grickalicama i jelu i kad niste gladni? Možda je oralna fiksacija uzrok vaše loše navike.

Postoje razni razlozi zašto postajemo pušači ili zašto preterano uživamo u alkoholu i hrani. Kada iz verovatnoće uzročnika izbacimo uticaj društva, genetsku predispoziciju ili stres, možemo da dođemo do zaključka da je moguće da je u pitanju takozvana oralna fiksacija.

Često nismo ni svesni svojih uobičajenih radnji ili razloga zašto smo usvojili određenu naviku. Samo osećamo neodoljivu potrebu da nešto imamo u ustima. Bilo da je to cigareta, žvaka, čačkalica, hrana ili piće, potrebno nam je nešto što će nas okupirati i pružiti nam osećaj komfora.

Potreba da su nam usta stalno “zaposlena” stručno se naziva oralna fiksacija. Ovaj pojam koristio je Frojd za prvi stadijum čovekovog psihoseksualnog razvoja, koji se odnosi na period od rođenja do 21 meseca života. U ovom periodu, novorođenčetu se razvija primarna erogena zona u usnoj duplji. Kako se beba hrani sisanjem i kako joj majka unosi hranu i na druge načine, kod deteta se razvija oralni stadijum. Prema Frojdu, ukoliko je dete dugo sisalo ili pak, ukoliko uopšte nije sisalo, kao odrasla osoba najčešće razvija oralnu fiksaciju.

Često se dešava da bivši pušač zamenjuje staru naviku novom, što po običaju dovodi do gojaznosti. Cigaretu menja grickalicama i hranom, želeći da na drugi način zadovolji svoju oralnu fiksaciju. Neretko se dešava da i alkohol bude jedna od zamena.

Grickanje noktiju, unutrašnjosti obraza, plastičnih kašičica, slamčica, čačkalica ili sisanje tvrde bonbone ili lizalice, samo su još neki od primera manifestacije oralne fiksacije. Tu je i preterano konzumiranje kafe ili bilo koje druge tečnosti.

Žvakanje žvake bi moglo da nam se učini kao dobro rešenje za neke mnogo štetnije navike. Međutim, preterano žvakanje može da izazove nesnosne bolove u vilici.  Zato je najbolje da ne tražite zamenu za vašu lošu naviku u nekoj manje opasnoj po zdravlje, već da oslušnete sebe i razmislite zašto to uopošte radite.

Naučite da se na druge načine borite sa stresom, nervozom i osećajem nesigurnosti, kao biste izbegli trajne posledice svojih loših navika.

foto: adamr at FreeDigitalPhotos.net