ID 10039664
foto:freedigitalphotos.net

Dobra organizacija brani nas od stresa

Čovek današnjice ima more obaveza i zbog toga veoma teško pliva kroz život. Zbog umora koji stalno oseća u nemogućnosti je da pokrene sve svoje sposobnosti koje bi mu poboljšale kvalitet života. Ipak, rešenje postoji i nalazi se u dobroj organizaciji. Ona ne mora uvek da donese uspeh, ali većim delom donosi.

Jedan od glavnih problema koji se javi kada pomislimo na obaveze, jeste panika. Shvatite je kao lošeg prijatelja koji vas crpi, stvara nervozu, “sapliće” u životnim akcijama i negativno reaguje na vaš uspeh, i odbacite je. To ćete uspeti, već pomenutom dobrom organizacijom.

Za početak budite realni. Ukoliko ste osoba koja kasni, priznajte to sebi. Tako ćete početi da razmišljate koliko vam je stvarno potrebno vremena da stignete na određeno mesto. Onda na osnovu realnog vremena i energije, odredite broj obaveza koje ćete završiti u toku jednog dana.

Imate, npr., da očistite kuću, spremite jelo, prošetate kućnog ljubimca, odete po dete u školu, a pre svega da se vratite sa posla. Svakog dana ste u trci sa vremenom i uvek nešto ne ispadne kako treba. Da se to ne bi dešavalo, jako je važno da sve svoje obaveze temeljno analizirate. Napravite detaljan plan spremanja kuće i okvirno odredite vreme. Takođe, obratite pažnju na udaljenost prodavnice kao i na vreme koje vam je potrebno za spremanje jela. Sve ostalo će se uklopiti.

Ovo je samo mali primer, za uobičajeni stil života. Ne bi bilo loše da na papiru ispišete svoje nedeljne obaveze i da odredite satnicu svih aktivnosti.

U dnevni raspored obavezno odredite vreme samo za sebe!

foto:freedigitalphotos.net