fbpx
zlatni grad prag
zlatni grad prag

Zlatni grad Prag

“Grad sa hiljadu tornjeva”

Prag važi za najlepši grad u Evropi. Verujte, sa razlogom! Ovaj glavni grad Češke Republike smešten je na samoj obali Vltave…

Nazivaju ga još i ” Zlatni grad” i to ne samo zbog lepote, već i zbog pozlaćenih vrhova tornjeva, a neretko ćete čuti i naziv “Grad sa hiljadu tornjeva” iako ih ima bar upola manje.

Nastao u IX veku, Prag ima bogatu istoriju. Oduvek je bio središte političkih dešavanja. Ovaj grad je dao velike umetnike, ali je i sam umetničko delo. Nigde kao u Pragu nećete naći takav spoj arhitektonskih stilova. Zapazićete od romaničkog, gotičkog, renesansnog stila, preko baroknog, rokoko i klasicističkog, sve do ampir stila i pravaca 20. veka, secesije i kubizma.  Kao takav, Prag je danas inspiracija mnogih umetnika, ali i velika turistička atrakcija.

Obilazak Praga uglavnom počinje od Narodnog muzeja na trgu Sv. Vaslava! Ovaj trg je dug čitav kilometar, zato se pripremite za dugu šetnju. Ovaj deo predstavlja Novi Grad i u njemu se nalaze najskuplji lokali, apartmani i stanovi, koji uglavnom služe za iznajmljivanje turistima! U njemu se takođe nalaze glavni trgovački i poslovni centri, pivnice, diskoteke. Ovo je idealan deo grada za šoping i provod. Češka valuta je češka kruna sa oznakom CZK. Najbolje je da novac menjate u banci, jer u menjačnicama često uzimaju visoke provizije. Nikako ne menjajte novac na ulici, postoji velika mogućnost da budete pokradeni!

Drugi trg, koji je manji, ali ne i manje značajan, jeste  Stari Trg u Starom Gradu. Njegove fasade su ukrašene najrazličitijim ornamentima. Ovde se nalazi čuveni astronomski sat “Orloj” iz XV veka. Poznat je po tome što se, na svaki pun sat, na oba prozorčića iznad sata, smenjuje dvanaest apostola. “ Orloj”, tačnije njegov gornji deo, pokazuje tačno vreme, položaj Sunca i Meseca, dok donji deo sata pokazuje blagdane, horoskopske znake, radove na polju u zavisnosti od meseca u godini.  Ovde se takodje nalazi crkva Sv. Device Marije. Možda ce vam izgledati poznato, jer je upravo ova crkva bila inspiracija Volt Dizniju. U ovom delu se nalaze prelepi restorani, ali su im cene više u odnosu na ostale delove grada!

U Pragu se nalaze mnoštvo crkvica koje su, sa povećanjem posetilaca, pretvorene u hotele. Nije nam poznato kakvi su uslovi u ovakvim hotelima, ali jedno je sigurno, slobodnih kreveta ima…

Ono što nas je prijatno iznenadilo, jeste prevoz. Besprekorno je organozovan! Metro ide na svakih tri minuta, a tramvaji i autobusi po ustaljenom redu vožnje koji možete pročitati na svakoj stanici… Sa ovakvim saobraćajem brzo stižete na odredište, a obilazak grada vam neče biti nimalo naporan.. Obavezno morate da kupite kartu za prevoz, jer su kontrole redovne, a kazne velike…

Jedna od najvećih atrakcija je svakako “Karlov most”. Izgrađen je u XIV veku. Izgradio  ga je Karlo IV, a vreme njegove vladavine smatra se za zlatnim dobom Praga. Na njemu se nalazi 30 statua od kojih je jedna posvećena svešteniku Janezu Nepomuku, koji je sa Karlovog mosta bačen u Vltavu.. Priča koju će vam vodič svakako ispričati, vezana za sveštenika, jeste da je on bio ispovednik kralja i kraljice. Kada ga je kralj upitao da li ga je kraljica prevarila, sveštenik nije hteo da odgovori ( zavet ćutanja ). Kralj je naredio sveštenikovo pogubljenje. Danas se veruje da ako stavite ruku na ovu statuu i pomislite želju, ona će vam se i ostvariti i ponovo ćete doći u Prag. Provereno! Deo statue je izgubio prvobitnu boju, što govori koliko je želja zamišljeno baš na ovom mestu. Na mostu se uvek nesto događa, prodaja slike, suvenira, oslikavanje portreta, a tu su i ulični svirači koji daju potpuni užitak.

Na levoj obali Vltave nalazi se oblast Hradčani. Ovde se nalazi Praški dvorac i važi za najveći dvorac na svetu u kojem se stanuje. Nekad je u njoj živeo kralj, a danas predsednik i premijer Česke. Da bi smo vam dočarali njegovu veličinu, pomenućemo da je dvorac dug 570 m, a širok 130 m. Nadomak Praškog dvorca nalazi se gotička katedrala sv.Vita, najveća crkva u Pragu u kojoj je sahranjen Karlo IV, zatim manastir sv. Djordja i katedrala sv. Venceslava, čiji zidovi su pokriveni freskama i dragim kamenjem.  Odavde prošetajte Zlatnom ulicom koju čine kuće iz XVI veka. Naziv je dobila po alhemičarima koji su pokušavali da stvore zlato. Danas su ove kuće muzeji, baš kao i kuća br. 22 u kojoj je jedno vreme živeo i pisao Franc Kafka.

 Obavezno posetite i Jevrejsku četvrt. U njoj se nalaze nekoliko sinagoga, kao što su Pikansova, Visoka, Španska, Staranova. Poslednja pomenuta je dobila prefiks “stara”, jer je pored nje sagrađena još jedna, “nova”. Nastala 1270. godine, ona važi za najstariju sinegogu, ali i najstariju gotičku zgradu u Pragu.

Na levoj obali se nalazi “Mala strana “, mada je nazivaju i “ Mali grad”… Ova oblast je dobila naziv po obroncima na kojima se nalazi, odmah ispod Praškog dvorca.  Mala strana je u srednjem veku bila centar nemačkih državljana i ovde se nalazi veliki broj plemenitih palata, dok je desna strana obale Vltave bila mesto buržoazije i čeških boema. Mala Strana je dosta mirniji deo grada, dok je desna strana puna života posebno oko Staromestskih namesti tj. Starog grada.

Postoje još mnoga predgrađa sa turističkim atrakcijama. Među njima su. “Karlštajn”, zamak iz 14. veka, koji se nalazi na sat vremena od Praga, kao i zamak Franca Ferdinanda, “ Konopište” iz 13.veka. Sigurno ćete ih videti jer se nalaze u svakom turističkom programu, a ako se odlučite za samostalni obilazak obavezno ih posetite..

More Stories
Pretpremijera filma „Selfi“ na „Restl festu“