Beč - Dragana Beleuca
Beč - Dragana Beleuca

Beč: najidealniji grad za život

Austrijska prestonica nikoga ne ostavlja ravnodušnim, bilo da je reč o turistima ili njenim građanima. Lepota i kultura Beča bi trebalo da se obavezno doživi a zbog svojih mnogobrojnih kvaliteta, po peti put je proglašen za najidealniji grad za život.

Svojom bogatom kulturnom i zabavnom ponudom, Beč svake godine poseti preko dva ipo miliona turista. Veličanstven, sjajan, bezbedan, perfektno uređen, zaslužno je dobio titulu kao savršeni grad za život.

Međunarodna konsultantska kompanija „Mercer“ svake godine sprovodi istraživanje kvaliteta života u čak 223 grada širom sveta. Prema najnovjim rezultatima koji su objavljeni početkom 2014. godine, autrijska prestonica ili grad muzike i divnih mocart kugli, dobila je najviše ocene i imenovana je po peti put kao grad koji je najidealniji za život za građane svih starosnih grupa.

Ovo istraživanje kvaliteta života u pojedinim gradovima obuhvata niz faktora koji uključuju između ostalog: političku, društvenu, ekonomsku sredinu, zatim kvalitet medicinskih usluga, obrazovanje, infrastrukturne objekte, gradski prevoz, vodovodna, elektrodistribucijska i ostala preduzeća.

U toku ovog istraživanja, pažnja je posvećena i u ocenjivanju objekata poput restorana, pozorišta, bioskopa, koncerata, sportskih terena, manifestacija, dostupnost robe široke potrošnje, od hrane preko garderobe do automobila. Kvalitet vazduha kao i zelene površine su takođe uzete u obzir i dobile najviše ocene.

Drugo „skromno“ mesto kao najpogodniji grad za život, zauzeo je Cirih.

Foto: Dragana Beleuca