Džins - foto: Vladimir Jevrić
Džins - foto: Vladimir Jevrić

Džins iz zverinjaka

Nekoliko godina unazad najprodavanije su farmerice koje su iskrzane i pocepane. Iskrzani džins je globalni trend i rado  ga slede svi oni koji se osećaju mlado i energično. U jednom japanskom zoološkom vrtu, divlje zveri su postale modni kreatori koje cepaju materijale od kojih će kasnije nastati jedinstvene kreacije od džinsa.

Ideja je potekla od grupe volontera koji su shvatili da prodajom iscepanog džinsa mogu da obezbede novčana sredstva za zaštitu prirodnih lepota Japana i za održavanje zoološkog vrta „Kamine“ u Hitačiju. Na ovaj način bi se „uposlile“ životinje koje bi same sebe izdržavale baveći se modnom industrijom!

Medvedi, lavovi i bengalski tigrovi postali su modni kreatori. Pravi majstori svog zanata! Kako bi podstakli divlje zveri da kreiraju, volonteri obmotavaju njihove omiljene igračke platnom od džinsa i bacaju ih životinjama. Dok se igraju, životinje grebu i ujedaju, cepaju i gužvaju materijale. Svako parče tkanine nosi jedinstveni otisak, jedinstvenu šaru ili ugriz.

Teksas platno, odnosno džins je jedan od najizdržljivijih tkanina, pa može da  se „lepo uništi“. Fabrika u Okojami koristi te materijale i od njih šije garderobu.

Pantalone se prodaju pod sloganom „Jedine farmerke na zemlji koje su dizajnirale opasne životinje“. Prodaju se na internet aukciji. Farmerke sa tigrovim „potpisom“ prodate su za 900 €.

Foto: Vladimir Jevrić