ID 100208500

Šenžen: Odmor među robotima        

Ako vas proganjaju apokaliptičke misli-kako roboti otimaju vaše radno mesto, a ostalo vam je samo par godina do penzije, ovo je vest od koje će vam pozliti i skočiti pritisak. U Kini je otvoren hotel kojim upravlja veštačka inteligencija!

Hotel „Peng heng-svemirske kapsule“ u kineskom gradu Šenženu, postao je atrakcija za svetske putnike. U njemu nema žive duše, tačnije, sve poslove su preuzeli roboti. Noćenje košta oko 10 dolara, što ga čini vrlo traženim na turističkoj mapi Kine.

Roboti su najisplativija radna snaga. Programirani su da budu tačni i precizni, ne umaraju se, ne jedu, nemaju ličnih problema, te je radni potencijal sasvim iskorišćen.

Hotel je pun fantastičnih sadržaja. Moderan je, uredan i zanimljiv. Uređen je da podseća na svemirski brod. Sadrži virtuelne biblioteke, salu za uživanje i odmor, kapsule spavaone, te je namenjen zaljubljenicima u visoku tehnologiju kao i ljubiteljima SF filmova.

Limeni konobari će na komandu brzo dostaviti naručenu hranu i piće. Prijava na recepciji se takođe obavlja elektronskim putem. Sobe čiste roboti-čistači, a kiborg čuvari odlično obezbeđuju red i mir u hotelu.

Po uzoru na ovaj hotel, samo u toku prošle godine otvoreno je nekoliko sličnih „robotskih hotela“. Njujorški „Yotel“ je američka verzija „ štedljivog“ hotela. U njemu je sve „pametno“, ali za razliku od kineskog, robote ne možete da vidite.

Sve funkcioniše zahvaljujući odličnim softverskim rešenjima i programima koji omogućavaju vrhunsku uslugu. Radi po principu samousluge. Sve što vam je potrebno jeste da overite čipovanu karticu i pritisnete dugme. Noćenje je skuplje nego u Kini, košta oko 100 dolara.

foto:freedigitalphotos.net