Screenshot 2024 05 28 at 17.01.17

Zindan kapija, biser srpske srednjovekovne baštine, biće otvorena na Kalemegdanu

Svečano otvaranje Zindan kapije biće upriličeno u sredu, 29. maja od 11 časova, na gornjem gradu Beogradske tvrđave – Zindan kapija (kod mosta). Posetioci će imati priliku da uđu u svet srednjovekovne Srbije kroz izložbu oklopa, oružja i opreme iz tog perioda kao i kroz razne interaktivne radionice i oživljavanje starih zanata i veština.

Zindan kapija jedan je od najznačajnijih simbola Beogradske tvrđave i Beograda.

Ovaj biser srpske srednjovekovne baštine biće otvoren za javnost od 29. maja 2024. godine i svi zainteresovani posetioci moći će da osete duh vremena koji je ostao da živi unutar viševekovnih kula.

Prostor koji je rekonstruisan unutar kula moći će da se koristi za kulturne izložbe kao i rekonstrukciju srednjovekovnog kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije.

Zindan kapija je podignuta sredinom XV veka, radi bolje zaštite Istočne kapije koja je tada bila glavni ulaz u grad, i predstavljala je malo predutvrđenje, a čine je dve masivne polukružne kule između kojih je prolaz kapije.

Ovo je jedinstveni prostor na kome možemo u velikoj meri sagledati autentične tragove prošlosti.

Beogradska tvrđava je opravdano kategorisana za kulturno dobro od izuzetnog značaja za zemlju Srbiju, a njen istorijski značaj i popularnost uveliko premašuju granice naše zemlje.

Radovi na restauraciji, konzervaciji, rekonstrukciji, adaptaciji i revitalizaciji Komleksa čine Beogradsku tvrđavu i Park Kalemegdan dostupnijim posetiocima i čuvaju ga od zaborava.