Hotel Rudo
Hotel Rudo

Comsar Rudo u grotlu istorije

U okruženju netaknute prirode na istoku Republike Srpske, nedaleko od Višegrada i poznatog Andrićgrada, u malom mestu Rudo nedavno je nikao savremeno opremljeni hotel Comsar Rudo.

Ovo moderno zdanje u na prvi pogled izgleda  kao da ga je neki ludi naučnik  vremenskom mašinom iz budučnosti spustio u vreme ranih godina socijalizma gde istorija još čuva uspomenu na Prvu proletersku brigadu i huk mnogih ratnih dešavanja. Lepa sela lepo gore, naziv je Dragojevićevog filma koji je sniman u ovom kraju,  inspirisan verodostojnim događajima za vreme poslednjeg rata.

Uz andrenalinski šum bukova obližnjeg Lima, u ovom nesvakidašnjem ugostiteljskom objektu  sklapaju se poslovni sastanci, uživa u bogatoj gastronomskoj ponudi domaćih i internacionalnih specijaliteta, opušta u savremenom spa centru i moderno opremljenim sobama. I dok vam ljubazni i svestrani domaćini  nude brojne sadržaje koji su karakteristični za ovo mesto, priče i legende vezane za nastanak Ruda i okolnih znamenitosti polako vas zavode i pružaju nezaboravne časove iz daleke istorije.

Samo u Rudu je pronađeno oko 300 stećaka, sredjovekovnih nadgrobnih spomenika u obliku velikih kamenova sa uklesanim slikovnim ukrasima i natpisima. Mnogi naučnici povezuju kulturu stećaka sa postojanjem Crkve bosanske u srednjem veku, a pojedini ih čak vide kao najmasovnije materijalne ostatke bogumila koji su poput katara zapada, sahranjivali svoje mrtve u prirodi umesto na crkvenim grobljima.

Predanja o ovom kraju je mnogo. Tu je i priča o Mehmed Paši Sokolović. Rođen kao dete pravoslavnih roditelja, srpski dečak Radojica je u dvanaestoj godini nasilno preveden u Islam. Mehmed Paša nije izgubio sećanje na svoj kraj i roditelje. Naime, on je u rodnom selu Sokolovu izgradio crkvu koju je posvetio majci u znak sećanja na njenu vernost pravoslavlju. Veliko poštovanje je ukazao i svome ocu koji je prešao u islam, sagradivši džamiju, a gradu Višegradu podario je jedan od najlepših spomenika kulture – Na Drini ćupriju, mestu na kom je majka  plakala kad su ga Turci odvodili. Polovinom 16. veka u neposrednoj blizini Sokolova,  Mustafa Paša Sokolović, brat od strica čuvenog Turskog vezira Mehmed Paše Sokolovića podigao je Rudo.

Poseban grad u Višegradu je Andrićgrad. Smešten u blizini višegradske ćuprije, ovaj kameni grad inspirisan je delima nobelovca Ive Andrića. Ova blizina Andrićgrada, koje postaje mesto kulturnog hodočašća mnogobrojnih turista, otvara vrata i Rudu u svet.

Grad, gde se istorija neprekidno grli sa nadolazećim vremenima, prirodne lepote sa modernim dostignućima, pleni nekim posebnim šarmom. Takav je i Hotel Comsar Rudo. Ovo zdanje budučnosti u kom  dominira zelena boja prirode zajedno sa motivima vode kao simbola hidroenergetskog potencijala kraja u suptilnom je skladu sa najsavremenijim materijalima. Uz savremeni prostor za edukaciju, konferencije i uspešne poslovne susrete, domaćini će vam ponuditi rafting po Limu, panoramsku vožnju Vodenim Ćirom, lov po bogatim šumama ili ribolov.

Neizbežan je i obilazak manastira. Manastirski kompleks Dobrun, zadužbina Cara Dušana. predstavlja najatraktivniju stanicu na obnovljenoj pruzi Višegrad-Vardište, koja se nadovezuje na čuvenu Šargansku osmicu. U manastiru su sačuvane freske cara Dušana sa ženom Jelenom i sinom Urošem. U neposrednoj blizini ovog manastira nalazi se i manastir Draževina, poznat po  mestu na kom je uhvaćen general Draža Mihajlović.

Na svakom koraku priče iz istorije, dalje ili bliže. Rudo je tu  kao tihi svedok protoka vremena u Staroj Hercegovini. A Comsar Rudo, moderno zdanje u okolini nedirnute prirode. U srcu usnulog gradića  savršeno mesto za predah užurbanog  poslovnog čoveka.

Foto i tekst: Umetnički press karavan