Sa telefonom na skijanje

Mobilni telefon je vaš saveznik na skijanju

Ski sezona je počela i skijaši s nestrpljenjem iščekuju svoj prvi spust. Pripadnici Gorske službe spasavanja su prvi koji stižu na staze, poslednji koji odlaze, a ako pratite njihove savete za ponašanje na stazama, mogu učiniti da zimovanje bude bezbedno i da još više uživate na snegu.

Mobilnim telefonom možete zabeležiti uzbudljive trenutke na planini, ali može biti od velike koristi u nevolji, pod uslovom da se pravilno koristi. Postoje brojne aplikacije koje vam mogu pomoći da zabeležite aktivnosti na snegu, pređene kilometre, prosečnu brzinu, otvorene žičare i korisne informacije o stazama. Ali pre nego što se upustite u zimsku avanturu, važno je imati na umu i nekoliko korisnih saveta stručnjaka koji će vam pomoći da na pravi način iskoristite mogućnosti koje vam pruža mobilni telefon.

  • Nosite telefon u unutrašnjem džepu, kako biste ga zaštitili od hladnoće koja može uticati na to da se baterija brže prazni.
  • Upišite u telefon sve brojeve koji vam u nevolji mogu zatrebati, pogotovu brojeve za hitne situacije.
  • Koristite blutut kako ne biste morali da stalno vadite telefon iz džepa.
  • Nemojte se naglo zaustavljati na stazi jer je to veoma opasno. Ne odgovarajte na telefonske pozive dok se spuštate, ili kada ste na žičari. Ako zaista morate da se javite, sklonite se u stranu gde nećete smetati nikome.
  • Ukoliko volite da skijate sami, naročito van staza, recite prijateljima gde ćete biti i kada očekujete da ćete se vratiti.
  • Ukoliko vam se i nešto dogodi, telefon i mobilni internet možete iskoristiti da pošaljete koordinate kako bi vas prijatelji ili pripadnici Gorske službe spasavanja lakše pronašli.

[su_note note_color=”#edff66″]Ukoliko primetite da je nekome potrebna pomoć, pozovite Gorsku službu spasavanja putem Telenor mreže na broj 063 466 466. Pouzdana komunikacija i dobra internet pokrivenost su najveći oslonac spasiocima u kriznim situacijama. Od poziva i blagovremeno pružene pomoći često zavisi da li će uspeti da spasu nekom život.[/su_note]