KLM BB asistent1

KLM UVODI VEŠTAČKU INTELIGENCIJU U AVIO-INDUSTRIJU

Holandaska avio-kompanija KLM, deo Air France-KLM grupe, lider u uvođenju onlajn usluga u avio-industriju, predstavila je novu dvojezičnu glasovnu platformu koja putnicima pomaže da pronađu najbolji let. KLM -ov pametni asistent ima mogućnost da uči i ima svoju ličnost, pomaže pri izboru letova, rezervaciji karata i pakovanju kofera.

KLM već ima 25 miliona obožavalaca i pratilaca na društvenim mrežama, preko 300 zaposlenih koji se bave samo socijalnim mrežama i non-stop korisnički servis na devet jezika. A sada je pokrenuo svoju novu uslugu na Google Assistant-u. Putnici će sada moći lakše da pretražuju svoje KLM letove i to glasovnim komadama. Ova usluga je dostupna na engleskom i holandskom, pa je tako KLM postao prva kompanija koja nudi glasovnu platformu na više jezika.

KLM-ov pametni asistent BB, što je skraćenica od Blue Bot pomaže putnicima da pronađu najpogodniji KLM-ov let. Kada je let ponađen, BB šalje putniku link koji ga vodi na KLM-ov sajt www.klm.com i omogućava mu onlajn rezervaciju leta.

“Glasom upravljane aplikacije će ubrzo promeniti svet. Ljudi sve više otkrivaju i koriste ovakve aplikacije u svakodnevnom životu. KLM želi da bude prisutan i u tom aspektu života svojih putnika. Naš sledeći korak je da omogućimo pretragu letova na više jezika, jer je to u interesu naših putnika, ali i u skladu sa politikom kompanije, koja uvek traži nove mogućnosti kako bi olakšala putovanje svojim putnicima. Cilj nam je da ostanemo predvodnici u uvođenju onlajn usluga u avio-sektor,” rekao je Peter Groneveld, potpredsednik za digitalne usluge Air France-KLM-a.

BB usluga na Google Assistant-u bazira se na veštačkoj inteligenciji

KLM-ov Blue Bot je baziran na veštačkoj inteligenciji koja povezuje KLM i eksterne tehnologije. BB ima mogućnost da uči i ima svoju ličnost. On je prijateljski raspoložen, profesionalan, voli da pomogne, ali zna da bude i neformalan. Što ga više koristite, on postaje pametniji i ličniji. BB već može da pomaže pri rezervaciji karata preko Google Messenger-a (na engleskom) i pri pakovanja kofera pomoću Google Assistant-a (na engleskom). Takođe, može da pomaže u izboru letova i to i na engleskom i na holandskom. U narednom periodu, BB će početi da nudi sve više usluga.

Planirani izlazak iz Google Assistant-a
U narednim mesecima će holandski Google Assistant napustiti okrilje Google-a i uskoro postati dostupan i na drugim platformama za pametne telephone i tablete, kao što je već situacija sa verzijom na engleskom jeziku.

KLM na društvenim mrežama

Još od 2009 KLM ima reputaciju pionira na polju usluga na društvenim mrežama. KLM ima preko 25 miliona obožavalaca i pratilaca na različitim društvenim mrežama. Ovim kanalima, KLM biva pomenut preko 180,000 puta nedeljno, a čak u 35,000 slučajeva to budu pitanja putnika ili njihove opaske. Više od 300 zaposlenih, koji čine najveći tim posvećen socijalnim medijima u avio-industriji, odgovara na ove poruke. Na WhatsApp-u, Facebook-u, Messenger-u, Twitter-u, WeChat-u and KakaoTalk-u, KLM nudi non-stop korisnički servis i to na devet jezika: holandskom, engleskom, nemačkom, španskom, portugalskom, francuskom, kineskom, japanskom i korejskom. Svakog dana od 9 do 5, ova usluga je dostupna i na italijanskom. KLM je prva avio-kompanija koja je putnicima ponudila mogućnost da dobiju dokumenta o letu i ispravke statusa preko WhatsApp-a, Messenger-a i Twitter-a. Takođe, KLM je i prva zapadna avio-kompanija, koja je ponudila ove usluge na kineskoj društvenoj mreži WeChat.