summer 3490611 1920

Bezbrižni na letovanju

Dočekali ste svojih pet minuta i skačete od sreće jer merkate koji kofer da napunite stvarima za predstojeće letovanje. Bilo da leto provodite na moru, planini ili jezeru, kod nas ili u inostranstvu, napravite mesta za sledeće stvari koje prosto moraju da se nađu u vašem koferu.

Pasoši su složeni i čekaju da ih ponesete, novce ste pripremili, kao i ceo orman letnjih stvari i zaboravljene obuće. Tu su i torbe za svaku priliku, kao i nakit. I šeširi idu na more. Mada leto za većinu pojedinaca uglavnom teče kao po planu, po neki put se desi da prilikom promene sredine, naše telo reaguje na neočekivani način, pa je uvek zgodno da kraj sebe imate stvari za hitne slučajeve, kako bi odmor proveli bezbrižno. Zato, na odmor ne krećite bez:

Probiotik, paracetamol i sirup za grlo

Možda ove korisne stvari zauzimaju nepredviđeno mesto u vašem koferu ali uvek budemo zahvali kada ih vidimo uz sebe ako se desi da zaboli grlo, skoči temperatura naglo ili nastane problem sa stomačnim virusom. Ovo su medikamenti heroji koji nas čupaju iz potencijalno problematičnih situacija.

Preparati protiv i posle ujeda/uboda insekata

Ujed insekata nikada nije prijatan pa često se dešava reakcija tela na ubod. Obavezno uz sebe imajte preparate protiv ujeda (obično nas grickaju kada padne mrak) ali i kremice kojima ćete znatno da olakšate mesto ujeda i koje će da vas odvrate da lupate krstiće i drapate kožu do krvi.

Krema sa zaštitnim faktorom

Vodootporna, sa visokim zaštnitnim faktorom, krema za sunčanje je nešto bez čega se ne ide. Najbolje da je pazarite u svom gradu jer možete lepo da porazmislite i opredelite se za kvalitetnu kremu. Isto tako, losion posle sunčanje (pored kiselog mleka) je nešto što olakšava crvenilo koje nastaje prvih dana na letovanju.

Kreme protiv iznenadnih ogrebotina/posekotina

Bosi na plaži zvuči tako privlačno ali ujedno budite oprezno jer mnogi nesavesni turisti iza sebe ostavljaju svakojako đubre, neretko i flaše, na koje lako  može da se čovek povredi i poseče. Potrebno je da u svojoj maloj kućnoj apoteci imate i povidon jod, čiste gaze kao i kreme koje će delovati protiv upalno na ogrebotine, posekotine ili ubode od morskih ježeva jer ste baš malopre nabasali na jednog, koji je bio sakriven na kamenu.

Putno zdravstveno osiguranje

U slučaju da leto provodite van granica naše zemlje, imajte na umu da je putno zdravstveno osiguranje nešto što je obavezno da izvadite pre nego što se uputite u avanturu. Raspitajte se za ono najpovoljnije i uplatite i osigurajte sebe da vas unapred ne bi zabolela glava. Toliko meseci se čeka na letovanje, red je da ga dočekate i provedete bezbrižno!

foto: pixabay.com